Muğlu,Toprak analiziyle çiftçilerin hangi gübrenin ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanılacağı hakkında bilgi sahibi olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Gübre çeşidi yanlış ise bitkiyi yakabilir, kurutabilir ve toprağın tuzluluk oranını arttıracağı için verim ve kaliteyi olumsuz yönde etkiler. Toprak analizi yapılarak bilinçli ve doğru tarım uygulamasına ilk adım atılmış olunur. Üreticiler toprak analizi yaptırarak toprağın, yapısını, bünye sınıfını, asitlik bazlık durumunu, tuzluluk durumunu, organik madde ve diğer besin elementlerinin miktarın öğrenmiş olurlar. Böylece hem şayet varsa toprağın sorununu öğrenerek ıslah yoluna gider ve toprağı iyileştirir hem de ekeceği ürün için gerekli olan gübrelerin çeşitlerini, uygulama miktarlarını ve zamanlarını öğrenmiş olur.
Muğlu, Önceki yıllarda 30 liraya yapılan toprak analizleri Ziraat Odası Meclis kararıyla 15 liraya düşürüldü. Odamız laboratuvarında bundan önceki yıllarda yılda ortalama bin 500 toprak analizi yapılıyordu. 2012 yılında bu sayı 2 bin 500'e ulaştı. Bu yıl ise oda olarak belirlediğimiz 5 bin analiz sayısına doğru hızla ilerlemekteyiz Karaman'da 2014 yılında 603 bin dekar alanda, 3816 Çiftçimiz 1.506.393 bin lira toprak analiz desteği almıştır dedi.