Türkiye Ekonomi Bankasının (TEB) bu yıl onuncusunu düzenlediği ‘icatçıkar’ isimli yarışmaya 14 bin 770 başvuru yapıldı. Foton-kojen projesi ile yarışmaya katılan Demircioğlu, juri değerlendirmesi sonucunda Teknolojik Girişimci kategorisinde ilk beşte yer alarak TEB Formasyon Akedemisine davet edildi.

“DÜŞÜK MALİYET, YÜKSEK VERİM”

Projesi hakkında bilgi veren Erhan Demircioğlu, yenilenebilir enerjilerin kapasite faktörünün düşük olmasından dolayı yeterli düzeyde kullanılmadığını belirterek, “Yenilenebilir enerji üreteçleri baz yük santralleri olmadıkları için günün 24 saati enerji üretemezler. Yenilenebilir enerji kaynakları iklim ve meteorolojik koşullara bağlıdır. Baz yük santralleri olan nükleer santraller ise günün 24 saati kesintisiz enerji üretebildiklerinden yenilenebilir enerji kaynaklarına bir alternatif oluşturmaktadır. Proje ile yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisinin enerji kullanım verimini arttırmayı ve yenilenebilir enerjilerin daha çok kullanılmasını amaçladım.” dedi. 

Güneşten elektrik üretiminde kullanılan fotovoltaik panellerin ülkemizde üretiminin olmadığına dikkat çeken Demircioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünyamıza gelen güneş ışınlarının fotovoltaik panellere odaklama esasına dayalı olan bu sistem maliyetli olması ve kapladığı alandan dolayı avantajını kaybediyor. Ayrıca bahsi geçen odaklama sistemi beraberinde sıcaklık sorununu da getirmektedir. Panellerde kullanılan su akışkanı yeterli soğutmayı gerçekleştiremiyor. Bu amaçla çözüm olarak yeni bir soğutucu akışkan sentezleyerek suya göre daha fazla soğutma sağlamaya çalıştım. Sonuç olarak maliyetin yüksek olması, verimin düşük olması ve mevcut üretim sistemlerinin çevreye zarar vermesinden yola çıkarak foton-kojen sistemini geliştirmeye karar verdim. Bu sayede hem maliyeti düşürdüm hem de panel veriminde iki kat artış elde ettim.”

Demircioğlu, elde etmiş olduğu başarıdan dolayı çok mutlu olduğunu dile getirerek çalışmaları süresince kendisine destek olan ailesine ve proje danışmanı Doç. Dr. Cem Tozlu’ya teşekkür etti. 

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül yarışmada ilk beşe giren ve yeni bir başarıya imza atan Erhan Demircioğlu’nu makamında kabul ederek kendisini tebrik etti. Demircioğlu ise projesi hakkında KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül’e bilgi vererek desteklerinden dolayı kendisine ve üniversite yönetimine teşekkürlerini sundu.