Reem Nöropsikiyatri’den Dr. Mehmet Yavuz, çocuğun küçük bir birey olarak girip yetişkin bir birey olarak çıktığı eğitim yolculuğunun başlangıcı olan okul seçiminin önemini anlattı.

Okul seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda görüşlerini paylaşan Dr. Mehmet Yavuz, bu konu hakkında ipuçlarını söyledi. Yavuz, “Dikkat edilmesi gereken en önemli unsur çocuğunuza rehberlik edecek öğretmenlerin sahip olması gereken özelliklerin olmasıdır. Öğretmen ile ilgili şu soruları sormak gerekiyor. Okul, öğretmen seçerken nelere dikkat ediyor? Öğretmenler yeni mezun mu? Okul, mesleki olgunluğa erişmiş eğitimcileri mi alıyor? Öğretmenler düzenli ve sürekli olarak hizmet içi eğitim alıyorlar mı? Bu soruların dışında bir öğretmenin sevecen, sıcakkanlı, üretken, çalışkan, gerçekten mesleğini seven ve gelecek için bir birey yetiştirdiğini farkında olacak kadar idealist olması gerekir” dedi.

“Fiziksel şartlar da büyük önem taşıyor”

Öğretmenlerin olduğu kadar okulun fiziksel koşullarının da hayli önemli olduğunu belirten Dr. Yavuz, şunları kaydetti:

“Bu durumda belli bir kriter belirlemeli ve bu kriterlerin dışında kalan okullar elenmelidir. Bir okul fiziksel koşular bazında ele alındığında bu koşullar çocuk odaklı olmalıdır. Tuvaletler, lavabolar, yemekhane çocukların rahat kullanabileceği malzemelerle donatılmış olmalı, temizlik kurallarına dikkat edilen bir kurum olduğu izlenimi edinilmelidir. Ancak ders aralarında vakit geçirebileceği okul bahçesinin durumu çok önemli. Yönetmeliğe göre 100 öğrenciye kadar en az 250 metrekare, 101’den 500 öğrenciye kadar öğrenci başına 2 metrekare, 501’den 1000 öğrenciye kadar öğrenci başına 1,5 metrekare düşmesi gerekiyor. Eğer ki okul bahçesi bu kriterlere uymuyorsa bu konu ihmal edilmiş demektir.”

“Bilime meraklı bireyler için teknolojik imkanlar”

Okulun sahip olduğu teknolojik imkanların çocuklarda bilimsel bir farkındalık oluşturması açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Yavuz, “Okuldaki laboratuvar ortamları ve imkanları çocuğun bilişsel zekasını besleyecek ve merakını arttıracak düzeyde olmalıdır. Bunun dışında teknolojik materyaller de eğitimin kalitesi açısından olmazsa olmazdır. Eğitimde içerik önemli olduğu kadar içeriğin sunulduğu araç ve gereçler de önem taşır. Kitaplar en iyi araç olmakla birlikte gelişen teknolojik imkanlar sunum için çok çeşitli yollar sunar. Akıllı tahtalar, projeksiyon aletleri, laboratuvar ortamında kullanılan ve çocukları bilim dünyasıyla tanıştıracak materyaller kaliteli bir eğitimin önünü açar” diye konuştu.

Dr. Mehmet Yavuz, genel olarak dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:

“Okulun eve yakın olması çok önemlidir. Çünkü henüz çok küçük olan çocuğunuz için sabah erken kalmak, hazırlanmak, servise binmek ve okula giden yolda geçen zaman onu yorabilir ve okuldan uzaklaştırabilir.

Eğitmenlerin eğitim bilgileri ve daha önce çalıştıkları eğitim kurumları size bir fikir vermesi açısından önemlidir. Bu anlamda bu bilgiler karar vermenizi kolaylaştırabilir.

Temizlik ve hijyen kriterleri atlanmamalıdır.

Sınıf mevcudu oldukça önemlidir. Bir sınıfta ne kadar az öğrenci varsa öğretmen çocuklarla daha yakından ilgilenebilir ve birebir iletişim kurabilir.

Yabancı dil konusu üzerinde mutlaka durulması gereken bir konudur. Dil öğrenmenin bu kadar önemli olduğu günümüzde çocuğunuz dil öğrenmeye ne kadar erken başlarsa o kadar avantajlı olacaktır.

Her şeyin dışında en önemli nokta, çocuğunuzun uyum sağlayabileceği ve kolaylıkla adapte olabileceği bir eğitim kurumu seçmenizdir.”