TUNCELİ (İHA) – TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından 48. Lise Öğrencileri Arası Proje yarışmasında Tunceli’de öğrenciler tarafından hazırlanan ‘Drone ile metal tarama cihazı’ projesi birinci oldu.

TÜBİTAK-BİDEB tarafından 48. Lise Öğrencileri Arası Proje yarışması 27-30 Mart 2017 tarihleri arasında Malatya’da gerçekleştirildi. Yarışmaya, Malatya bölgesine bağlı 7 ilden 611 proje başvurdu. Bunlardan elemeyi geçen 100 proje, Malatya’daki bölge finalinde sergilendi. Buradaki jüri tarafından birinciliğe değer görülen 17 proje 8 Mayıs’ta Ankara’da düzenlenecek olan Türkiye finallerine katılmaya da hak kazandı.

Birinciliğe değer görülen projelerden biri de Tunceli Namık Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Elektrik Elektronik Öğretmeni Yunus Özen danışmanlığında lise son sınıf öğrencileri Uğur Yılmaz Karataş ve Berkin Çölçayır tarafından hazırlanan “Drone ile metal tarama cihazı” projesi oldu.

Drone kullanılarak metal cisimlerin uzaktan tespitini amaçlayan proje hakkında bilgi veren danışman öğretmen Yunus Özen, “48. Liseler arası proje yarışmasında drone ile mayın tarama cihazı bölge birincisi oldu. Proje kapsamında dronenin altına metal tarama detektörü yerleştirdik. 8 Mayıs tarihinde Ankara’da final sergisi olacak. Final sergisinde projemiz başarılı olursa Türkiye’de dereceye girmiş olacağız. Projeyi geliştirmeyi düşünüyoruz. Bu kapsamda daha uzun süre havada kalan droneler geliştirilebilir. Daha hassas detektörlerle yapıldığı zaman çok özellikli proje olacak” dedi.

Dronenin sarp alanlar ve dağlık kesimlerdeki metal taramalarına yardımcı olacağını belirten Uğur Yılmaz Karataş, “Geliştirilebilir bir proje. Ankara’da birinci olursak daha da geliştirip güzel şeyler yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Projenin detayları hakkında bilgi veren Berkin Çölçayır ise, “Proje, drone, altındaki kamera, metal detektörü ve bobinden oluşuyor. Bobin, 9 volt pille çalışıyor. Geliştirilebilir proje olduğu için bataryasından da enerji vererek çalıştırabiliriz. Altındaki metal detektörü sayesinde algıladığı metalleri sesli, ışıklı ve titreşimli şekilde kumandaya gönderebiliyor. Kumanda da görülen metal cisimler en kısa sürede bulunup gerekli işlem yapılabilir. Şu an yerin 30 santimetre altını görmektedir. Bunu geliştirerek bir buçuk metreye yakın yerin altını gösterebilir. Metallere daha duyarlı hale getirilebilir” şeklinde konuştu.