Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Türk Otağı Öğrenci Topluluğu tarafından Maturidilik konulu konferans düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını Topluluk Başkanı Fatih Yıldırım Sağlam yaptı. Sağlam, "Topluluğumuzun misyonu Türk kültür ve medeniyetini yaşatmak, atalarımızın kimler olduğunu, ecdadımızın başarılarını, dünya tarihine bıraktığı izleri anlatmak ve tarihimize sahip çıkmaktır. Yükselmek için sürekli düşünmeliyiz ve düşüncelerimizi eyleme geçirmeliyiz." diyerek İmam Maturidi'nin 'Düşünmemeyi telkin eden her türlü his şeytan işidir' sözüyle konuşmasını sonlandırdı.

Konferansını vermek üzere kürsüye çıkan Karaman Eski Merkez Vaizi Sezai Kırboğa, Maturidilik konusunun tam anlamıyla bilinmediğini belirterek; "Peygamber Efendimiz vefat ettikten sonra İslam dininin anlatılması ve anlaşılması görevini ilim adamları üstlenmiştir. Bu insanlar Kuran'ı ve Peygamberi anlayabilen, hadisleri yorumlayabilen, Kuran ayetlerinin iniş sebeplerini bilen ve İslami konularda sebep-sonuç ilişkisi bağlamında düşünce geliştirebilen insanlardır. Bizler ibadetlerimizi Hanefi mezhebine göre yaparken inanç sistemimizde İmam Maturidi'nin bize sunmuş olduğu dini çerçeveler içerisinde İslam'ı yaşıyoruz. Yani ibadette ve amelde mezhep imamımız İmam-ı Azam Ebu Hanife, inançta ise Ebu Mansur Muhammed Maturidi'dir." açıklamalarında bulundu. 

MATURİDİ'NİN BİLGİ KURAMI

Kırboğa, "Anadolu'nun neredeyse hepsi Maturidi görüşüne mensuptur. Peki neden İmam Maturidi'nin inanç sistemini benimsemişiz?" sorularını yönelterek şunları dile getirdi: "Çünkü Maturidi bir bilgi kuramı geliştirmiştir ve bu kuram içerisinde ele aldığı konuları çözmüştür. Bilginin kaynağını, doğruluğunu araştırmıştır. Bilginin kaynağını arz ederken de ilk olarak vahyi yani Kuran'ı, ikinci olarak da aklı benimsemiştir. Çünkü, akılla Kuran birleşmedikçe din olmaz. İslam dininin de olmazsa olmazı Peygamber, akıl ve Kuran'dır. Bu durum Peygamber Efendimizin bir hadisinde 'Aklı olmayanın dini yoktur' diye açıklanmıştır. Yani akli yeterliliği olmayanların dini sorumlukları da yok demektir."