Üstün yetenekli çocuklar, Enderun Çocuk Üniversitesi’nden geleceğe kanatlanacak.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde yeniden canlanan bilinen ilk üstün yetenekliler okulu Enderun, hem öğrencilerin normal okullarda heba olmasının önüne geçiyor hem de geleceğin dâhilerini yetiştiriyor. Üniversitenin Topkapı yerleşkesi olarak konumlandığı Yenikapı Mevlevihanesi’nde eğitim hayatına devam eden Enderun Çocuk Üniversitesi, çocukların Arapça’dan Matematik’e, Musiki’den Tezhib’e, Edebiyat’tan Tarih’e kadar pek çok alanda donanım kazanmasını amaçlıyor. Geleceğin İbn-i Sina, Mimar Sinan, Farabi, Itri, Ali Kuşcu, Piri Reis ve Fuat Sezgin’lerini yetiştiren Enderun, daha huzurlu bir dünya için geleceğin anahtarını gençlere teslim ediyor.

GELECEĞİN VECİHİ HÜRKUŞ’U ENDERUN’DAN HAVALANACAK

Bir yıldır Enderun’a devam eden TOKİ Seyit Nizam Şehit Semih Balaban İmam Hatip Ortaokulu’nda 6. sınıf öğrencisi Ahmet Faruk Bölük, büyüyünce pilot olmak istiyor. Enderun’daki arkadaşlarıyla çok iyi vakit geçirdiğini belirten Ahmet Faruk, en sevdiği derslerin ise hat ile tezhip olduğunu ve bu derslerin el yeteneğini geliştirdiğini söylüyor. Enderun’daki hocaların okuldaki sınavlar için de yardımcı olduğunu hatırlatan Ahmet Faruk, aldığı başarılı sonuçların kendisini olduğu kadar hocalarını da mutlu ettiğini ifade ediyor.

ENDERUNLU HÜMEYRA, MİMAR SİNAN’I ÖRNEK ALIYOR

Enderun’daki 3. yılını geride bırakan Merter Fatih Koleji 5. sınıf öğrencisi Hümeyra Dağlar, öğretmenlerinden ve belletmenlerinden çok memnun olduğunu ve özellikle yabancı dil konusunda bir hayli geliştiğini söylüyor. Hem derslerin hem de oyun vakitlerinin çok eğlenceli geçtiğini belirten Hümeyra, Yenikapı Mevlevihanesi’nin kendisini rahatlattığını ve ilerde mimar ya da kameraman olmak istediğini ifade ediyor. Mimar olmak istemesini, “Enderun’da yetişen Mimar Sinan gibi, yapıtlar yapmak istiyorum” şeklinde açıklayan Hümeyra, kameramanlık hedefini ise şu sözlerle anlatıyor: “Okuldaki gösterilerin çekimlerini hep ben yaparım.”

“ENDERUN’DAN AYRILMAK İSTEMİYORLAR”

Enderun’da belletmen olarak görev yapan ve gün boyu genç dâhilerle yakından ilgilenen Galatasaray Üniversitesi İşletme 1. sınıf öğrencisi Ali Bilal Erdoğan, Enderun Çocuk Üniversitesi projesiyle Türk aile yapısının hali hazırda sahip olduğu bilinci daha sistematik hale getirmeyi amaçladıklarını belirtiyor. “Bütün ailelerin bilinçli bir şekilde çocuklarını çok yönlü yetiştirmeleri benim açımdan bu programın en önemli noktasıdır” diyen Erdoğan, insanların bu dokudan uzaklaşmasının önüne ket vurmak istediklerini söylüyor. Okullardaki kalabalık nedeniyle fark edilmeyen üstün yetenekli öğrencilerin Enderun’da kendilerini daha iyi ifade edebildiklerinin altını çizen Ali Bilal Erdoğan, programa katılan öğrencilerin hem okul derslerinde hem de musiki ve edebiyat başta olmak üzere pek çok alanda kendilerini geliştirdiklerini vurguluyor. Ders aralarında ve teneffüslerde çocuklarla sürekli iletişim halinde olduklarını söyleyen Erdoğan, yemek saatlerinde ise dengeli beslenmeleri, israf etmemeleri ve dua hassasiyetleri üzerine çocuklarla beraber sohbetler gerçekleştirdiklerini ifade ediyor. Ali Bilal Erdoğan, çocukların sabahları biraz uyku problemleri olsa da ilk dersin sonunda bunu aştıklarını ve akşam olduğunda ise Enderun’dan ayrılmak istemediklerini de ekliyor.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Enderun ruhunu yeniden canlandırmak istediklerini belirten Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi proje asistanı Suat Çınar, amaçlarını “Tarih bilinci içinde edebi bilincini yitirmeyen, tarih şuurunu kaybetmeyen, geçmişini bilen ve geçmişe göre geleceğinin planlamasını yapabilecek olan öğrencileri yetiştirmek” şeklinde açıklıyor. Üstün yetenekli ve dahi grubundaki öğrencileri yetiştirdiklerini ve böylelikle bu öğrencilerin normal sınıflarda heba olmalarının önüne geçtiklerini söyleyen Çınar, bu sayede Türkiye’de ilk olmayı planladıklarını ifade etti.

ÜSTÜN YETENEKLİ ÖĞRENCİLER TESPİT EDİLECEK

Enderun Çocuk Üniversitesi Projesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi koordinatörlüğünde ve Zeytinburnu Kaymakamlığı, Zeytinburnu Belediyesi, Uluslararası Enderun Bilim ve Eğitim Derneği ortaklığında gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında Zeytinburnu sınırları içerisinde belirlenen 200 üstün yetenekli öğrencinin katılacağı eğitimlere ise Ocak ayında başlanacak. Birtakım testlerden geçirilerek belirlenen öğrenciler, eğitime tabi tutacak ve bu eğitimde sözel derslerden sonra 9 farklı atölye çalışması yer alacak.