Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin (KMÜ) Karaman Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde düzenlemiş olduğu üniversite tanıtım programı kapsamında, Karaman Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencileri KMÜ’yü tanıma fırsatı buldu.
 Öğrencilere Karaman Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Emetullah Emre, Müdür Yardımcısı Tülay Akkaya, Edebiyat Öğretmeni Huriye Karabağ ve Rehberlik Öğretmeni Abdurrahim Kaya eşlik etti.

 Tanıtım programının açılış konuşmasını KMÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Yılmaz yaptı. Meslek Yüksekokulu ve bölümleri hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Yılmaz “Üniversitemiz niceliğe değil niteliğe önem veren bir üniversite. Yüksekokulumuzdan mezun olan öğrenciler her türlü donanım ve alt yapıya sahip olarak mezun oluyorlar.” dedi. Teorik bilginin yanı sıra pratiğe de önem verdiklerinin altını çizen Prof. Dr. Yılmaz, “Turizm ve Otelcilik programımıza öğrenci almadan önce KMÜ Uygulama Otelini açtık. Öğrencilerimiz burada hem uygulama hem de kısmi zamanlı olarak çalışma imkânı buluyorlar.” şeklinde konuştu.

 “Mezun olan öğrencilerimize istatiksel olarak bakıldığında çok yüksek bir iş bulma oranı görüyoruz. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile dört yıllık fakültelere geçen öğrencilerimizin sayısı da oldukça fazla.” diyen Prof. Dr. Yılmaz, konuşmasını “Seneye sizi de bu sıralarda görmek istiyoruz.” şeklinde tamamladı.

 Açılış konuşmasının ardından KMÜ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Uzm. Aliye Kıray, üniversitenin akademik birimleri, eğitim olanakları ve sosyal imkânlarını slaytlar eşliğinde anlattı.

 Tanıtım kapsamında öğrencilere KMÜ Gıda İşleme programı ile Turizm ve Otel İşletmeciliği programı ayrıntılı olarak anlatıldı. KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Programı Öğretim Görevlisi Süleyman Gökmen bölümünü tanıtırken “Turizm ve Otelcilik Liseleriyle ortak birçok dersimiz var. Sınavsız olarak bölümümüze geçiş yapabiliyorsunuz.” şeklinde konuştu. Gıda İşleme programından mezun olanların Gıda Teknikeri unvanı aldığını kaydeden Öğr. Gör. Gökmen, Türkiye’nin başka üniversitelerinde de Gıda İşleme programının mevcut olduğunu ancak her ilde Karaman’daki gibi gıda sektöründe iş bulma olanağının bulunmadığını söyledi. Gökmen, “Karaman’da gıda sanayi geliştiği için öğrencilerimizin çalışma olanağı yüksek. Ayrıca programımızda öğrenim gören öğrencilerimize gıda sanayilerini gezdiriyor, üretim aşamalarını gösteriyoruz. Staj imkânları ile de öğrencilerimizin daha donanımlı olarak mezun olmalarına çalışıyoruz.” şeklinde konuşmasını tamamladı.

 '' Turizmin önemi giderek artıyor '' 

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği programı adına söz alan Öğr. Gör. Serkan Aylan ise turizmin dünyada ve Türkiye’de artan önemine değindi. “Bu yıl 7 milyar dünya nüfusunun 1 milyar 700 bine yakını turistik gezide bulunmuş.” diyen Öğr. Gör. Aylan, Türkiye’de ise 800 binin üzerinde kişinin turizmle alakalı işlerde çalıştığını belirtti. “Turizm tüm ülkeler için büyük bir gelir kapısı ve ölmeyecek bir iş.” şeklinde konuşan Aylan, sadece gelişmiş ülkelerin değil, tüm ülkelerin turizm gelirlerini artırma yoluna gittiğini ifade ederek “Sektörün okumuş kalifiye elemana ihtiyacı var.” dedi.

 Aylan, sektörde çalışan pek çok kişinin bu alanda herhangi bir eğitimi olmadığını kaydederek turizm okullarından mezun olanların fark yaratacağına dikkat çekti. Kendisinin de Turizm ve Otelcilik Lisesi mezunu olduğunu hatırlatan Aylan, turizm öğrencilerinin daha okurken harçlıklarını çıkardıklarını da sözlerine ekledi.

 “Hiçbir kısıtlamanın olmadığı özgür bir üniversite”

 Tanıtım programı kapsamında Kamu Yönetimi 2. sınıf öğrencisi Ertekin Töre de söz alarak KMÜ’de öğrenci olmanın ne demek olduğunu anlattı. Kendisinin İzmirli olduğunu ve Karaman’da yaşamak konusunda ilk başlarda ufak sıkıntılar yaşadığını dile getiren Töre, “Kurduğunuz arkadaşlıklar ve tanıştığınız güzel insanlar sayesinde her yeri yaşanabilir kılabilirsiniz.” diye konuştu.

 Karaman Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Öğretmeni Huriye Karabağ’ın “Memleketin İzmir’e yatay geçişle geçmek istemez misin?” sorusu üzerine Töre, “Ben başka şehirlerde ve üniversitelerde de arkadaşlarım sayesinde derslere girme imkânı buldum. Ancak Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesindeki gibi hocaların ilgi ve alakasını başka hiçbir üniversitede görmedim. Dekanımız bizimle ders arasında çay içip dertlerimizi dinliyor. Rektörümüz bizimle yemek yiyor. KMÜ hiçbir kısıtlamanın olmadığı özgür bir üniversite.” cevabını verdi.

 Sunumların ardından Karaman Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencileri üniversiteyi gezerek KMÜ Uygulama Otelinde incelemelerde bulundu.