Karaman İstiklal Ortaokulunda TÜBİTAK Bilim Fuarının açılışı yapıldı.
Öğrencilere seslenen İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Oduncu;  “Hayallerinizden ve amaçlarınızdan asla vazgeçmeyin."dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında imzalanan Protokol kapsamında bilim kültürünün geliştirilmesi çerçevesinde Karaman’da İstiklal Ortaokulu öğrencilerince hazırlanan TÜBİTAK Bilim Fuarının açılı yapıldı.
Karaman İstiklal Ortaokulunda 6. 7. Ve 8. Sınıf öğrencilerinin hazırladığı Bilimsel Sergi açılışına Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Oduncu, Okul Müdürü Adnan Yeşildağlar, öğretmenler öğrenciler ve veliler katıldı.
Toplam 60 projeden oluşan Bilim Fuarı açılışında bir konuşma yapan Okul Müdürü Adnan Yeşildağlar, Bilim Fuarının açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
PROJELER HAYRAN BIRAKTIRDI
Açılış sonrası sergiyi gezenler öğrencilerin bilimsel buluşlarını kendi ağızlarından dinleyerek hayran kaldı. Sergide, “Bitkimin sihirli iksiri, Dikkat Zehir Var, Evlerde kablolarında çıkan yangınlar, Sosyal ağlarda kullanılan Türkçe, Simetrik Sayılar, Çarpışmayan arabalar, Led’li Baston, Işıklı Mont, Kablolu Serinletici, Ayaklı Kitap tutma aracı, Patpat Gemi Modeli, Güneş Enerjili Isıtma Sistemleri” gibi eserler dikkat çekti.
IŞIKLI PROJELER
İstiklal Ortaokulunda Bilimsel Sergi’de yer alan ve 7 E sınıfı öğrencisi Mustafa Teker’in öğretmeni Neslihan Ebru Ayaş öncülüğünde 3 haftada hazırladığı “Led” ışıklı baston dikkat çekti. Yaşlı vatandaşların yolda yürürken, onlara faydalı olacak bir materyal tasarlayan ve “Yaşlılarımız engelleri daha iyi görebilecek ve yolda yürürken fark edilecek” diyen 7. Sınıf öğrencisi Mustafa Teker; “Bu materyalimiz özelikle yaşlı vatandaşlarımızı gece yürüyüşleri için kolaylaştırıyor. Kullanımda ışıklandırma sayesinde gece yürüyüşleri kolaylaşıyor ve trafikte de yolda giderken fark edilerek her hangi bir kazaya sebebiyet öncesinde de tedbirin alındığını gösteriyor.”dedi. Teker, bastonu icadında, önce maket için uygun boyutlarda bir baston temin etti. Daha sonra bastonun tutma sapının için boşalttı. Basit bir elektrik devresi de bastonun tutma sapına monte edilerek, dış yüzeyine de Led ışık saçan aydınlatma sağlandı. Böylece bu eser sayesinde öğrencinin geliştirdiği buluş takdir gördü.
    Bir öğrencinin  bisiklet sürücüleri içinde ışıklı mont tasarlayan öğrenciler gece trafiğinde sürücülerin fark edilmesini sağlayan bir buluş icat etti. Sergi Cuma gününe kadar açık kalacak.