Karaman Rehberlik Araştırma Merkezi konuyla ilgili yaptığı açıklamada;''Kurumumuz Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü tarafından 8. sınıf öğrencilere yönelik “Sınav Kaygısı ve Baş Etme Yolları” konulu seminer düzenlendi. Seminerde toplam 528 öğrencimiz bilgilendirildi. Kemal Reis, Durmuş Ali Gülcan, Makbule Orman, Hoca Ahmet Yesevi, Mareşal Mustafa Kemal, Şehit Durmuş Ali Uzun, Mevlana, Ortaokullarında yapılan seminerde, sınav kaygısı, sınav kaygısının belirtileri, sınav kaygısıyla Baş etme yolları, sınavlara yönelik olumsuz düşünceler, doğru nefes alma ve gevşeme teknikleri gibi birçok konuda bilgi verildi.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü tarafından verilen seminerde sınav kaygısının ne olduğu ve bu kaygının nasıl yönetilebileceği,  sınav kaygısının; kişinin sınav sonucunda elde edeceğini düşündüğü akademik başarısızlığı genelleyerek bunu kişiliğinin başarısızlığı olarak algılanmasından kaynaklandığını dolayısıyla öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı durumu olduğunu söylendi. Sınav kaygısına özellikle öğrencilerin zamanı iyi kullanamama, kötü çalışma alışkanlıkları, beklenti düzeyi, mükemmeliyetçi yaklaşım, görev ve sorumlulukları erteleme ve başarısız olma gibi nedenlerin etkili olduğunu ifade edildi.

Orta düzeyde tutulan sınav kaygısının aslında gerekli ve faydalı olduğunu; öğrenciyi öğrenmeye, bir amaç edinmeye motive ettiğini, aşırı ve yüksek kaygının ise başarısızlığa neden olduğunu belirtildi.  Sınava planlı programlı çalışmak, düzenli uyku, dinlenme ve beslenme, olumlu düşünce ve inançlar, doğru nefes alma ve gevşeme olduğunu vurgulandı.''denildi.