116 yıl önce Dünyanın sıfır noktası olarak kabul edilen İstanbul’un Greenwich’e kaptırdığı bu unvanı, aralarında ünlü tarihçilerinde bulunduğu çalıştayla tekrar masaya yatırıldı. Çalıştay sonunda açıklama yapan Prof. Dr. M. Saim Yeprem, “İstanbul’da dünyanın yarısının ayağımızın altında tutulduğunu gösteren resim çektirebilirsiniz” dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde iki gün süre ile düzenlenen “İstanbul Sıfır Meridyen Çalıştayı”, İstanbul ve Greenwich arasındaki ‘sıfır meridyen’ tartışmalarına açıklık getirmek için aralarında ünlü tarihçilerinde bulunduğu isimleri ağırladı. Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın da katıldığı çalıştay İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Prof. Dr. Selami Gözenç, Prof. Dr. Adnan Ökten, Prof. Dr. M. Türker Özkan, Astronom ve Araştırmacı Yakup Emre, Prof. Dr. Hüseyin Turoğlu, Prof. Dr. Cengizhan İpbüker, Prof. Dr. Mesut Elibüyük ve Osmanlı Arşivleri Şube Müdürü Orhan Sakin tarafından gerçekleştirildi. “Tarih boyunca koordinat sistemleri, haritacılık, sayısal coğrafya ve teknolojileri, Ayasofya meridyenine göre hazırlanan haritaların tarihçesi gibi konuların ele alındığı çalıştayda çeşitli fikir paylaşımları yapıldı.

Çalıştay sonrasınra genel değerlendirme yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TARMER) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem konunun uluslar arası boyutta ele alınması amacıyla 2015 yılının Ekim ayında bir sempozyum düzenleyeceklerini ardından da bunu yapılması planlanan bir kongre ile taçlandıracaklarını açıkladı. Dünyada konum belirlemede ve koordinatların bulunmasında sıfır meridyenin büyük önem arz ettiğini söyleyen Prof. Dr. M. Saim Yeprem, “Dünyada konum belirlemede koordinatların bulunması konusunda tarih boyunca hangi seyri takip etmiştir sıfır meridyenleri tarih boyunca hangi şehirlerden geçmiştir. En son Osmanlının da hakim olduğu İstanbul’dan Ayasofya’nın alemi esas alınarak geçmiştir. Bu da yurdumuzun önemli bir tarihi geçmiş noktasını ifade ediyor. Çalıştayın önem verdiği nokta bilimsel bir araştırmaya zemin hazırlamak ve ileride daha iyi sıfır meridyenin yer değiştirmesi toplum üzerinde ne gibi bir etki yapacağı, gerçekten dünyanın doğu ve batısını birbirinden ayırma özelliği olan bu meridyenin İstanbul’dan geçen bir meridyen olduğu ve hatta 116 yıl gibi önceki tarihe bu meridyenin hem işaretlerinin bulunduğuna değinildi. Çalıştaydaki müzakereleri deşifre edip kitap haline getirdikten sonra da toplumumuza yazılı bir belge olarak aktaracağız’’ dedi.

Prof. Dr. Yeprem meridyenin başlangıcının önemi sıfır meridyeni bizim memleketimizde başlıyor ve çizilen bir çizgi üzerinde sağ ayağınızı atarsınız dünyanın doğusu burası dersiniz, sol ayağınızı atarsanız dünyanın batısı burası dersiniz. Bu da turistik bir işlemle 50 kuruş veya bir lira ücret karşılığında turistik bir faaliyete dönüştürülebilir. Dünyanın yarısının ayak altında tutulduğunu gösteren resim çektirebilirsiniz. İşin bu turistik tarafı da vardır ’’ diye konuştu.

Prof. Dr. M. Saim Yeprem, sıfır meridyeni konusunda enstitü kurulması gerektiğinive yapılacak eğitimlerde çeviri yapabilen, eski yazıları okuyabilen uzmanların da yeşitiştirilmesi gerektiğini ifade etti.