Vakıf üniversite farkının yetkinlik değil, diploma temelli eğitim verilmesinde ortaya çıktığını belirten Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet Kasım Han, piyasalaşmanın ise üniversite sayısını arttırdığını söyledi.

Eğitim hayatının doğru planlanması ve gençlere geleceklerinin şekillendirilmesi konusunda bilgi vermek için Bursa’ya gelen Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet Kasım Han, basın toplantısı düzenledi. Bursa Tuğcu Hotel’de düzenlenen toplantıda piyasalaşmanın aktör sayısını arttırdığını ifade eden Han, üniversite sayısını artmasının doğru orantılı olarak mezun sayısının artması anlamına geldiğini söyledi. Kâğıt üzerinde bunların iyi gibi gözüktü ama aslında iyi bir durum olmadığına dikkat çeken Han, “Türkiye’deki üniversiteler arasında değil, dünyanın her yerindeki üniversitelerle mezunların istihdam imkânları için rekabet ettiğimiz zaman esas rekabet etmiş oluruz. Üniversite öğrenci için rekabet etmez. Üniversite öğrencisinin istihdamı için rekabet eder. Hangi ulustan ve hangi ülkenin toprağında olduğuna bakmaksızın bağımsız olarak bütün üniversitelerle rekabet eder. Aslında o pozisyonlar ve o istihdam imkânları için bizler herkesle ama herkes gibi olmayan rekabet içerisindeyiz. Ama o pozisyonu dolduracak öğrenci içinde kendi içimizde rekabet ediyoruz. Bu da programlarda ne yazık ki erozyona yol açıyor. Yetkinlik değil diploma temelli eğitim verilmesine sebep oluyor. Gerçek vakıf üniversitesi bu noktada ortaya çıkıyor. Aslında Türkiye’deki paydaşlarımız bu farkın farkında. Bunu da şuaradan çıkarabiliriz. Bu kadar kaliteli özel üniversiteler varken neden hala en başarılı üniversiteler devlet üniversitelerine gidiyor” diye konuştu.

Gerçek bir üniversitenin gençlere evrensel bilim ile şekillenen ve dünya çapında bir gelecek hazırlayan yapıda olması gerektiğini ifade eden Han, üniversite felsefelerinin eğitim ve araştırma çalışmaları kadar toplumdaki ve dünyadaki gelişmeleri sürekli izleyen kurumlar olması gerektiğini söyledi. Gelişmeleri önceden tahmin eden ve yeni açılımlar tasarlayan üniversitelerin başarılı olduğunu dikkat çeken Han, ,”Kadir Has Üniversitesi gerçek anlamda bir vakıf üniversitesidir. Çünkü Kadir Has Vakfı, sürekli olarak üniversitemize kaynak desteği sağlamaktadır. Bizde üniversite olarak üzerimize düşen görevi ve toplumsal sorumluluğumuzu yerine getirmeyi önemsiyoruz. Bu bağlamda İstanbul dışına çıkarak öğrencilerimize gerekli istihdam piyasasının gereksimleri çerçevesinde seminerler veriyoruz” dedi.

Kadir Has Üniversitesi’nin gelirinin bütünüyle eğitim ve öğretim faaliyetleriyle birlikte burslara harcandığını belirten Han, “2014 yılında Kadir Has Üniversitesi’ni tercih eden bin 355 öğrencimizin yüzde 82’si burslu olarak eğitim gördü. Bu kapsamda 1997 yılında 4 öğrenci ile başladığı eğitim öğretim yolculuğuna şuanda 5 bin fazla öğrencisi ve 10 bini aşan mezunu ile devam etmektedir” diye kaydetti.