Karaman’da, 41 sivil toplum kuruluşu (STK), Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershanelerle ilgili hazırladığı kanun tasarısına tepki gösterdi.
Öğle saatlerinde Demosan Otel’de bir araya gelen 41 STK temsilcisi, dershanelerin kapatılmasına ilişkin tepkilerini dile getirmek için basın toplantısı düzenledi. Stk’lar adına açıklama yapan Karaman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Abdulkadir Gök, halkın açtığı, sahiplendiği kurum ve kuruluşları kapatmanın demokrasi ürünü olamayacağını savundu.
Söz konusu taslağın telafisi olmayan sıkıntılara yol açacağını belirten Gök, mevcut şartlarda dershaneleri kapatmanın eğitime büyük zarar vereceğinin altını çizdi. Gök ‘Dershaneleri kapatmayın, aksine destekleyin’ çağrısında bulunarak “Dershaneler sayesinde gençlerimiz kötülüklerden korunuyor ve bu gençler iyi okullar kazanarak hem kendilerinin hem ailelerinin hem de memleketlerinin geleceğine katkı yapıyorlar. Yapılan araştırmalara göre lise öğrencilerinin %45 inin sigara, %32 sinin alkol ve %9 unun uyuşturucu kullandığı ülkemizde dershanelerde verilen rehberlik faaliyetleri ile gençlerin bu zararlı alışkanlıklardan uzak tutulması sağlanmaktadır. Okullar arasındaki eğitimde kalite farkı dershanede verilen eğitimle en aza indirilmektedir. Dershaneler eğitime bir alternatif değil, eğitimin tamamlayıcısıdır.
Dershane öğretmenleri değerler eğitimi kapsamında vatan, millet, anne, baba sevgisi ile vicdani ve ahlaki değerleri öğrencilerine öğretmektedirler.”dedi.
Hiç kimse hiç kimseyi dershaneye gitmeye mecbur etmiyor. Dershanelerde yaklaşık 100 bin insanın çalıştığını, bu nedenle ciddi bir istihdam alanını oluşturduğunu dile getiren Gök  “Hiç kimse, hiç kimseyi zorla dershaneye gitmeye mecbur etmiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün de ifade ettiği gibi “Öncelikle dershaneleri doğuran sebepleri ortadan kaldırmak” lazım. Dikkat edin bugün Türkiye’de, üniversite imtihanına girecek öğrencilerin yüzde 70’i dershaneye gidiyor. Dershaneler; toplumun büyük çoğunluğu tarafından benimsenmiş, her kesim tarafından yoğun ilgi gören kurumlardır. Bu kurumlar Türk Eğitim sistemindeki açığı kapatarak eğitimin başarısını artırılmasına bu yönüyle de katkı sağlamaktadır. Dershanelerde bir dersin ücreti 5 TL. Yani bir müstahdem, sigara parasını biriktirse ayda 60-70 lira verse hafta sonu bir çocuğunu rahatlıkla dershaneye verebilir.” dedi.
“Cevabı verilemeyen sorular var”
Gök, dershaneler kapatıldığında okullar arasındaki eğitim ve kalite farkı nasıl giderilecek, lise mezunu öğrenciler sınavlara nerde hazırlanacak, öğrenci boş zamanlarını nerede geçirecek, takviye eğitim ihtiyacı nereden karşılanacak, meslek ve imam hatip liseleri anlatılmayan sınav müfredatını nereden öğrenecek, dar gelirli aileler sınavlara nasıl hazırlanacak, veliler özel okul ücretlerini nasıl ödeyecek, dershanelerin kapanmasıyla oluşan boşluğu hangi kurumlar dolduracak, klasik eğitim anlayışı ile eğitim alan öğrenciler test tekniğini nasıl öğrenecek sorularının cevap beklediğini belirtti. Gök, ayrıca “Kanun zoruyla kapatmanın, özel teşebbüslere kilit vurmanın dayanağı nedir? “ dedi
Demosan Otel’deki basın açıklamasından sonra söz alan Türk Eğitim Sen Başkanı Ziya Hotamışlı ve Karaman Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Nevzat Erkan yaptıkları açıklamalarda özel teşebbüs olan kurumların kapatılması kararının çok yanlış olduğunu, eğitimde bir iyileştirme düşünülüyorsa bu işe yanlış yerden başlandığını belirttiler. Gerek Türk Eğitimsen Genel Başkanı İsmail Koncuk ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun bu konudaki görüşlerinin kapatılmama yönünde olduğunu belirtti.