Benimseyeceği yönetim anlayışını ve uygulamaya koyacağı projeleri bir broşürle anlatan Prof. Dr. Karataş, şeffaf, adil ve demokratik yönetim ilkelerini ön planda tutacaklarını vaat etti. “Üniversitede birimlerin yönetim kurulu kararları tüm çalışanların bilgisine sunulacak” diyen Karataş alınan kararların web sayfalarından kamuoyuna da duyurulacağını dile getirdi. 
Kolay ulaşılabilir bir yönetim olacaklarını ifade eden Karataş kurumlarda gelişmenin düşmanı olan dışlanma, adaletsizlik ve ayrımcılık hissi oluşturabilecek yönetsel davranışlara izin verilmeyeceğinin altını çizdi. Demokratik süreçler içerisinde bölüm ve anabilim dalı başkanlarının tüm öğretim üyelerinin temayül ve inisiyatifi ile belirleneceğini vurgulayan Prof. Dr. Karataş katılımcı bir yönetim anlayışı içinde çalışanların kendisini rahatça ifade etmesine olanak sağlanacağını ifade etti.
Rektör Adayı Prof. Dr. Karataş akademik ve idari personele yönelik oluşturulacak periyodik ödüllendirme yöntemi ile performansa dayalı teşvik sisteminin oluşturulacağını dile getirdi. Değişime ayak uyduran, yüksek performansı hedef alan birimlerin yönetimin verimliliğine destek olacağını göz önünde bulunduran Prof. Dr. Karataş birimler arası uyum ve koordinasyonun sağlamasına yönelik de özel çalışmaların sürdürüleceğini anlattı.
Üniversitenin akademik kadrolarının yönetim tarafından tam destek alarak bilimsel üretimde özgür bir ortama ve geniş imkânlara sahip olacağını söyleyen Karataş bilim ve araştırma alanında yapılana çalışmaların belirli kriterler doğrultusunda ödüllerle teşvik edileceğini, bilimsel faaliyetlere tam destek verilerek iletişim ağlarının genişletileceğini ve tüm faaliyetlerin somut çalışmalarla destekleneceğini ifade etti. 
Süreçte öğretim üyelerinin desteğini talep eden Karataş, tüm öğretim üyelerine gelin, hep birlikte bir ekip olalım ve birlikte başaralım” dedi.