Karaman Hatuniye Medresesinde gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Karaman Genç Barış İnisiyatifi Derneği Koordinatörü ve Topluluk Başkanı Fatih İlhan'ın yaptığı söyleşide 29 Kasım’da Brüksel’de düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi’nin sonuçları irdelendi.

Öğrenciler, Zirve sonrası Türkiye-AB ilişkilerinin ivme kazandığına vurgu yaparken Zirve’de Gümrük Birliği’nin revize edilmesinin de gündeme geldiğini ifade ettiler. Zirve’de ayrıca mülteci krizine çözüm bulma konusunun tartışıldığını dile getiren öğrenciler, geri kabul anlaşmasının onaylanmasına dikkat çekerek artık illegal yollarla Avrupa’ya giden mültecilerin Türkiye’ye iade edileceğini ve Avrupa Birliği ülkelerine mülteci geçişinin yasal yollarla sağlanacağını, böylelikle insan kaçakçılığının da önüne geçilebileceğini belirttiler.

Zirve’de Avrupa Birliği ülkelerine vize şartnamesinin kaldırılıp vize serbestliğinin getirilmesinin de ele alındığına değinen öğrenciler, son olarak AB tarafından Türkiye’ye uzun zamandır herhangi bir fasıl açılmazken Zirve’nin ardından 17’nci fasıl olan ekonomik ve parasal politikalar faslının açıldığına dikkat çektiler ve bunun diğer fasıllar için de umut vaat ettiğini dile getirdiler.

Öğrenciler ayrıca Türkiye’de 2012 sonrası AB’ye karşı önemli bir güven azalması yaşandığının altını çizerek Türkiye-AB Zirvesi’nin bu bakımdan da dikkatle incelenmesi gerektiğini belirttiler.

KMÜ öğrencileri, Serbest Kürsü adını verdikleri toplantılarda üç hafta sonra ise İslamofobi konusunu tartışmaya açacaklar.