Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve UNCCD İcra Direktörü Monique Barbut’un da yer aldığı konferansa Türkiye’nin on üniversitesinden 140 öğrenci davet edildi.
“Çölleşme en önemli küresel mesele”
Ankara’da ATO Congresium’da gerçekleştirilen ve on gün sürecek olan konferansta çölleşmeyle mücadele konusunda atılması gereken adımlar üzerine konferanslar düzenlendi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyanın her yıl 10 milyon hektar tarım alanı kaybettiğini, toprak verimliliğinin günden güne azaldığını ve bu bölgelerde yaklaşık 1 milyar insanın yeterli seviyede beslenemediğini belirterek, Türkiye'nin çölleşme ve ağaçlandırma konusunda çok önemli hamleler gerçekleştirdiğini ve orman alanını 9 milyon dekar artırdığını söyledi.
Şilili ünlü şair ve yazar Pablo Neruda'nın “Havasız susuz dünya büyük bir boşluktur. Orman ve meyve insanlara konuşur. Çölün dili ise sessizliktir.” dizelerini hatırlatarak konuşmasına devam eden Bakan Eroğlu insanlığın, geleceği adına tabiatın sesine kulak vermesi gerektiğine dikkat çekerek “İşte bizler bu sese kulak vermek için bugün buradayız. Küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık ve çölleşme en önemli küresel meseledir. Hayatımız ve medeniyetimiz toprağa bağlı. Topraklarımız çölleşmeden gerekli tedbirleri acilen almalıyız. Geliniz, sağlıklı bir hayat için çalışarak, tedbirler alarak gıda ve su hakkımızı teminat altına alalım. Topraklarımıza sahip çıkalım.” şeklinde konuştu.
“Yeşil Bir Dünya İçin Gel”       
Konferansın ‘Yeşil Bir Dünya İçin Genç Gel’ isimli oturumunda söz alan KMÜ Sosyoloji Bölümü son sınıf öğrencisi ve Gençlik İnisiyatifi Öğrenci Topluluğu temsilcisi Tuğba Alasırt ise uluslararası bir organizasyonda bulunmaktan ve KMÜ’yü temsil etmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Hep birlikte daha yaşanılabilir bir dünya için doğaya karşı olan görevimizi yerine getirmeliyiz. Özellikle biz gençler, doğa konusunda daha duyarlı olmalıyız. Bu kapsamda toprağın ve suyun yerküredeki önemini daha iyi kavramalı, hayvancılığın ve tarımın ihtiyatlı yapılması konusunda daha dikkatli davranmalıyız.” diye konuştu.
KMÜ Gençlik İnisiyatifi Öğrenci Topluluğu Başkanı Fatih İlhan ise topluluk olarak böyle bir organizasyona davet edilmekten dolayı büyük bir onur yaşadıklarını dile getirerek Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşmeyle Mücadele Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti.