Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Atatürkçü Düşünce Öğrenci Topluluğu ile Karaman Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ‘Evlilik Öncesi Eğitim Programı’ düzenlendi. Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen eğitim programına akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. 
“Evlilik iki kişilik bir yolculuktur”

Karaman Toplum Sağlığı Merkezi Sosyal Hizmetler Uzmanı Ayşe Nur Öner Demirci, eş seçme süreci, eş seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar, evlilikte çatışma nedenleri gibi pek çok konu hakkında sunum yaptı. Evliliğin iki kişilik bir yolculuk olduğunu söyleyen Demirci, “Evlilik, paylaşım ve emek ister. Virajlarda dikkat, yokuşlarda kuvvet gerektirir, inişlerde sabır ister. Ara sıra küçük tatlı sürprizlerle yenilenmeyi ve tazelenmeyi bekler.” dedi. 

“Ruhen olgunlaşın”

Bireylerin evlilik ve eş seçimi sürecinde eşlerini tanımadan önce kendilerini tanımaları gerektiğine dikkat çeken Demirci, “Bu süreçte bireyin ne istediğini bilmesi ve nasıl biriyle evlenmek istediğine karar vermesi işin en zor kısmını halletmesinde çok büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Eş seçimi yaparken önce kendinizi tanıyın. Kendinize uygun tercihlerde bulunun. Ruhen olgunlaşmadan ve doğru zamanlama yapmadan adım atmayın.” şeklinde konuştu. 

“Sevgi gerekli, aşk risklidir”

Uzman Ayşe Nur Öner Demirci, eş seçiminde ideal birliği, kişilik uyumu, sosyo-kültürel ve ekonomik yakınlık, eğitim durumu gibi belli faktörlerin evliliğin seyrini yakından ilgilendirdiğini söyleyerek, evlilikte sevginin gerekli olduğunu fakat aşkın riskli olabileceğini belirtti. Demirci, “Âşık insanlar gerçekleri göremeyebilirler. Eğer evlilik kararı alıyorsanız ayaklarınız yere basmalı.” uyarısında bulundu.

“Evlilikten mucizevî şeyler beklemeyin”

İyi bir evliliğin kötü bir hayatı değiştirmeyeceğini savunan Uzman Demirci, “Eş seçiminde karşınızdaki insanın sadece size karşı olan tutumunu değil, başkaları ile olan ilişkilerini de göz önünde bulundurun.” tavsiyesinde bulunarak, “Ailenizin görüşlerini alın ve karşı tarafın ailesini de tanımaya çalışın. Onun davranışlarını ya da huylarını değiştirmeye çalışmayın. Bu sadece çatışma ortamı yaratır. Onu olduğu gibi kabul edin ve en önemlisi de evlilikten mucizevî şeyler beklemeyin. Yüksek beklentiler içine girmek hayal kırıklığı yaratıp sonunda evliliğin zarar görmesine neden olabiliyor.” dedi. 

“Evlilikten korkmayın”

Evliliklerde yaşanan çatışma nedenlerinden bahseden Uzman Ayşe Nur Öner Demirci, bireysel farklılıklar, şiddet, cinsel doyumsuzluk, ekonomik yoksulluk gibi nedenlerle boşanmalar yaşandığına dikkat çekerek, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının verilerine göre boşanmaların en büyük nedeni evliliklerde ‘ilgisizlik ve sorumsuzluk’ olarak tespit edilmiştir.” diye konuştu. Demirci, sorunları aşmak için eşlerin birbirleriyle açık iletişimde bulunmaları, olayları karşı tarafın gözünden de değerlendirebilmeleri ve problem çözme becerisi gibi bazı özel yeteneklere sahip olabilmeleri gerektiğini söyleyerek, evlilik hazırlığında olanlara ‘evlilikten korkmayın’ telkininde bulundu.

Uzman Ayşe Nur Öner Demirci’nin sunumunun ardından Karaman Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hatice Kılınç’ın şiir dinletisi ile etkinlik sona erdi.