KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen eğitime üniversite personeli ve öğrenciler katıldı. Selçuk Teknoloji Transfer Ofisi Uluslararası Proje Geliştirme Uzman Yardımcısı Nilgün Özdemir’in sunumunu yaptığı eğitimde Horizon 2020 ve COST programları hakkında bilgi verildi. 

Konuşmasının başında proje hazırlama konusuna değinen Nilgün Özdemir “Projede öncelikle koordinatör mü, partner mi olarak yer almak istediğimize karar vermeliyiz. Tek konuya odaklı kalmadan hareket etmeli, projemizi şekillendirmek adına daha önce yapılan projeleri araştırmalıyız. Daha önce ulusal bir proje yürütmüş olmak uluslararası proje hazırlamada işimizi bir hayli kolaylaştırır.” dedi.

“Horizon 2020, geleceğin teknolojilerine yön vermeyi amaçlar”

Eğitimin devamında Horizon 2020 hakkında bilgi veren Nilgün Özdemir, Avrupa’nın bilim ve teknoloji politikalarının uyumlaştırılması amacıyla oluşturulan Horizon 2020 programının 2014-2020 yılları arasını kapsadığını ve dünyanın en yüksek bütçeli sivil araştırma programı olduğunu söyledi. Özdemir, “Program, uluslararası ortaklıklar yolu ile geleceğin teknolojilerine yön verme amacıyla oluşturulmuştur. Ayrıca Horizon 2020’nin yeni ürün teknolojileri geliştirmek, ar-ge çalışmalarındaki riski düşürmek, rekabet dışında kalmamak ve tanınırlığı artırmak gibi pekçok faydası vardır.” dedi.

Özdemir, Horizon 2020’nin Avrupa’nın araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini güçlendirmek, üniversite-sanayi işbirliğini teşvik etmek, AB politikalarına ilişkin farklı alanlarda işbirliğini geliştirmek amacıyla yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

‘Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği: COST’

COST programı hakkında da bilgi veren Özdemir, “Açık adı Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği (European Cooperation in Science and Technology) olan COST’un misyonu, Avrupalı araştırmacılar arasında etkileşim ve işbirliğini destekleyerek Avrupa’yı barışçıl amaçlar için bilimsel ve teknik araştırmada güçlendirmektir.” dedi. 

COST’un, ulusal kaynaklarla desteklenmiş proje yürütücülerinin Avrupa düzeyinde oluşturulmuş ağlara dâhil olmalarını sağlamak ve Avrupa bilim insanlarının ortak çalışmalarını desteklemek amacıyla kurulmuş bir organizasyon olduğunu belirten Özdemir, “COST aksiyonlarının en temel özelliği sabit bir programın olmaması ve isteğe bağlı katılımda bulunulmasıdır.” açıklamasında bulundu. 

Eğitim, daha önce hazırlanan proje gösterimlerinin sunumu ve katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.