Yunus Emre Konferans Salonunda 21 Mayıs Pazartesi günü saat 14.00’de yapılan program, KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile Karaman Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin işbirliğiyle ve Karaman Süt Üreticiler Birliği ile Karaman Veteriner Hekimler Odasının katkılarıyla yapıldı.

Programa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı V. Dr. Bekir Ankaralı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Tekin, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Dr. Şükrü Dursun, Dr. Ahmet Hamdi Aktaş ve Dr. Emre Teke, Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Müdürü Ercan Yaylacı, Karaman Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Yeşiltaş ve Karaman Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cahit Cenk katıldı.

Programa akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. Koyun ve keçi yetiştiren çiftçilerin panele ilgisi yoğun oldu.

Panel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, Karaman’ın simgelerinden biri olan Akkaraman Koyunuyla ilgili eğitim çalışmasının çok anlamlı olduğunu belirtti.

Panelde hayvan ıslahı ve ülkede bu konuda yapılan projelerle ilgili bilgiler verildi. Akkaraman Koyununun, Karaman ekonomisine ve tanıtımına yaptığı katkılar vurgulandı ve geniş bir coğrafi alanda yapılan kuzu verimini artırma projesi, görsel bir sunum eşliğinde açıklandı.

Akkaraman Koyunuyla ilgili yapılan araştırmaların sonuçlarının paylaşıldığı panelde, çiftçilerin, danışmanlar rehberliğinde doğru kayıt tutmaları durumunda maddi destek alabilecekleri de vurgulandı.

Panelde üniversitelerin akademisyen rehberliği şeklinde desteği artırılırsa, koyun yetiştirme konusunda verimin artacağı belirtildi. Akkaraman Koyunu yetiştiriciliği konusunda bilgi eksiklikleri olduğu, bu cinsin kaybolma tehlikesiyle karşılaştığı dönemde akademisyenlerin çalışmaları sayesinde bu tehlikenin önlendiği de ifade edildi.

“Koyunculuk ekonominin lokomotifidir” diyen konuşmacılar, ırkın saflığının korunarak kuzu veriminin artırılması için çiftçilere önerilerde bulundular. Türkiye’nin 2/3’sinde Akkaraman Koyunu yetiştirildiği belirtilerek, yetiştirme koşullarının nasıl olması gerektiği ayrıntılarıyla açıklandı.

Panelin sonunda koyun yetiştiricileri ve akademisyenlerden gelen sorular cevaplandırıldı.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen, üniversitelerin görevinin eğitim-öğretim olduğunu, ancak bu görevi sürdürürken halkın potansiyelinin desteklenmesi gerektiğini açıkladı. Karaman Koyunu ve sorunlarının konuşulduğu panelin bir başlangıç olduğunu ve çiftçilere yönelik eğitimlerin sürdürüleceğini vurguladı.

Programın sonunda kendisine kepenek hediye edilen Rektör Gökmen, katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.