24 Temmuz 2017 tarihli ve 30133 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan kararla Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi bünyesinde faaliyete geçen Merkez; Türkçenin öğretilmesi, Türkiye’nin ve Türk kültürünün çeşitli platformlarda tanıtılması konularında faaliyet gösterecek.

KMÜ’de kurulan KARDİL; yurtiçinde ve yurtdışında Türkçe ve yabancı diller öğretmek, uluslararası ikili anlaşmalar çerçevesinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile Türkçe ve yabancı dillerin öğretimi konusunda ortak eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunmak, Türkiye’yi ve Türk kültürünü en güzel şekilde tanıtan filmler, sesli ve görüntülü kasetler hazırlamak, kitap, dergi, bülten, rapor, proje, broşür yayınlamak, dil laboratuarları oluşturmak, yurtiçi ve yurtdışında geziler düzenlemek, Türkçe öğretiminin daha verimli hale getirilmesi için Türkiye’de yaşayan yabancıların çocuklarına yaşadıkları topluma uyum sağlayabilmeleri ve okullarında başarılı olabilmeleri için Türk dilini öğretmek, dil sınavları düzenlemek gibi pek çok amaç ve faaliyeti hedefliyor.

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Türk dilinin başkenti Karaman’da Türkçemize gereken hassasiyetin gösterilmesi, dilimizin özelliklerinin korunması ve yaşatılması, Türkçenin ve Türk kültürünün dünyaya tanıtılması açısından KARDİL'in önemli bir görev üstleneceğini söyleyerek hayırlı olsun dileklerini iletti.