Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Aile Danışmanlığı’ eğitimleri sürüyor. KMÜ Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KMÜSEM) tarafından düzenlenen ve Karaman'daki farklı meslek gruplarını biraraya getiren kurs, bölgenin aile danışmanlığı ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.
Yönetmelik şartlarına uygun olarak tıp, psikoloji, sosyal hizmet, hemşirelik, sosyoloji, psikolojik danışma ve rehberlik ile çocuk gelişimi mezunlarının katıldığı kursta Aile Danışmanlığına Giriş ve Temel Kavramlar, Aile Danışmanlığı Yöntem ve Teknikleri, Evlilik Süreçleri, Aile İçi İletişim ve Çift Terapisi gibi eğitimler veriliyor. 
Aile Danışmanlığı Sertifikası Ne İşe Yarayacak?
Kamu Kurumlarında Çalışma İmkânı: Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nce alt yapısı tamamlanan Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) ile aile hekimliği uygulamasına benzer bir yapıda vatandaşlara “hane” odaklı sosyal danışmanlık sağlanacak. Bu kapsamda ilk pilot uygulama Kırıkkale ve Karabük’te hayata geçirildi. Üniversitelerden eğitim alan yaklaşık 400 danışman, durumu “riskli” olarak belirlenen ailelerle görüşmeye başladı. Yakın bir gelecekte ise yurt genelinde binlerce aile danışmanına ihtiyaç duyulacak. Sosyal hizmet ilkesi gereğince belediyelerin de aile danışmanlarını bünyelerinde çalıştırmaları bekleniyor.
Memurlara Başka Kuruma Geçiş İmkânı: Halen herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olan ve yönetmelikte belirtilen programlardan mezun durumunda bulunan memurlar da bu sertifikayı almayı tercih edebilir. Çünkü Aile Danışmanlığı sertifikasını alan kamu görevlileri ilgili birimlere geçiş için başvurulabilme şansına sahip olabilecekler.
Özel Aile Danışma Merkezi Açma İmkânı: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından çıkarılarak Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre bir sekreter, bir hizmet yetkilisi ve bir aile danışmanı ile özel büro açmak mümkün olacak. Bu bürolar özel hizmet verebildiği gibi devlette anlaşmalı özel danışma bürolarından gerektiğinde hizmet satın alabilecek.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Nerelerden Alınabilir?
Yönetmelik gereği kapsamlı bir eğitim programı gerektiren Aile Danışmanlığı sertifika programları şu anda yalnızca üniversiteler tarafından düzenlenebiliyor. Sertifikalar, Teorik Bilgi, Uygulama ve Supervizyon ile birlikte toplamda en az 450 saatlik eğitim sonunda verilebiliyor.
Aile Danışmanlığı Eğitim Programının İkincisi 5 Nisan’da Başlayacak
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde Ekim ayından bu yana devam etmekte olan Aile Danışmanlığı eğitim programı, Cumartesi ve Pazar günleri 09.00-16.30 saatleri arasında yapılıyor. Her hafta farklı üniversitelerden öğretim üyelerinin eğitmen olarak katıldığı kursun ikincisi 5 Nisan’da başlayacak. Aile Danışmanlığı Kursu için detaylı bilgiye http://sem.kmu.edu.tr adresinden ulaşılabiliyor.