KMÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sefa Usta, moderatörlüğünü yaptığı panelin açılış konuşmasını yaparak temel dış politika ilişkilerine değindi ve sözü panele konuşmacı olarak katılan Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek’e devretti.

“Türkiye, AB için Türk dünyası üzerindeki etkinliğini arttırmalıdır”

Prof. Dr. Murat Çemrek, Türkiye’nin genel dış politikası hakkında bilgi vererek “Türkiye’nin dış politikasında, kendisini merkeze alarak bölgesel bir güç olmasını ortaya koyabilecek adımların atılması noktasında büyük değişimler yaşandı. Bu değişimler, beraberinde siyaset, toplum ve politikadaki yapısal değişimleri de beraberinde getirdi.” dedi.

Türkiye-Avrupa birliği ilişkilerine yeniden bir yöneliş beklediğini söyleyen Prof. Dr. Çemrek, “Türkiye’nin tarihsel bağlamda 150 yıldan fazla devam eden batılılaşma süreci söz konusu. Bu batılılaşma sürecini AB ile ilişkiler bağlamında ele aldığımızda Türkiye’nin üyesi olmak isteyip de tam üyelik alamadığı tek örgüt AB. Türkiye, AB önünde kazanmak istiyorsa Türk dünyasının hüküm sürdüğü bölgelerde etkinliğini arttırmalıdır. Fakat tam tersine Türkiye ne zaman AB önünde itibar kazandıysa Türk dünyasında etkinliğini yitirmiştir. Bu anlamda devam eden görüşmelerin olumlu bir seyir kazanması ve Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’nın da adımlar atması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“İkinci Dünya Savaşından bu yana en kaotik dönemi yaşıyoruz”

Türkiye ve dünya gündeminden geçmiş dönemlere ait anekdotlar paylaşan Prof. Dr. Çemrek, Türkiye’nin uluslararası literatürde orta büyüklükte güç olarak belirtildiğini ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye kuruluş aşamasında çok uzun süren savaşlarla boğuştu. Şu an ise İkinci Dünya Savaşından bu yana en kaotik dönemi yaşıyoruz. Çevremizdeki ülkelerde yaşanan olaylar, ülke olarak bizim de dâhil olduğumuz gelişmeler Türkiye’nin sınanacağı politikalar olarak ortaya çıkıyor. Türkiye’nin Ortadoğu’daki gelişmelerdeki konumunu sürdürebilmesi için Suriye meselesinin netleşmesi gerekiyor. Bütün bu çerçeveden bakarsak Türkiye’nin bu ölçekte değer kazanmasını umut ediyorum.”

Prof. Dr. Murat Çemrek’in öğrencilerin sorularını cevaplandırması ve plaket takdiminin ardından panel sona erdi.