Ankara’nın Çubuk ilçesine bağlı Aşağı Çavunudur köyünde bulunan ilkokulun öğretmen ve öğrencileri, sıra dışı uygulamalara imza attı. Aşağı Çavundur İlkokulu bahçesindeki duvar, öğrencilerin stres atma duvarı oldu. Bir adı da sosyal paylaşım duvarı olan alana öğrenciler aykırı olmamak kaydıyla istedikleri her türlü yazıyı yazabiliyorlar.

Aşağı Çavunudur İlkokulu’nda bir ilk yaşandı. Okul bahçesindeki duvara öğrenciler istedikleri yazıyı yazarak stres atıyorlar. Bir adı da sosyal paylaşım duvarı olan bu duvara isteyen öğrenciler her türlü yazıyı yazabiliyor. Bazı öğrencilerin bu duvarda sevdiklerine mesajlar yazdıkları da görülüyor. İlkokul, Türk tarihini ve tarihe geçmiş önemli isimleri de ilginç bir yöntemle çocuklara öğretiyor. Türk tarihini ve tarihe damgasını vuran önemli isimleri öğrencilere sevdirerek öğretmenin yolunu arayan Aşağı Çavundur İlkokulu idaresi, okuldaki her sınıfın kapısına Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Mevlana, Yunus Emre ve Mehmet Akif Ersoy gibi şahsiyetlerin biyografisini yazdırdı. Böylece öğrenciler gün boyu bu Türk büyüklerinin hayatlarını okuma ve öğrenme imkanı buluyor. Ayrıca sınıflara kapısında resmi asılı olan şahsiyetin ismi verildi. Bununla da kalmayan okul idaresi, öğrencilere sınıf kapısında anlatılan her Türk büyüğü hakkında bir sunum yapma görevi verdi. Öğrenciler, kapılarında bulunan Türk büyüğünün hayatını anlatan sunumlar, tiyatro gösterileri gibi faaliyetler hazırlayarak, önce okuldaki bütün öğrencilere, ardından da velilerine sunumlar yapıyor. Bu sayede öğrencilerin tarihi sıkılmadan ve daha çok severek öğrendiklerini dile getiren okul yöneticileri, bu sistemin tüm ülkede yaygınlaştırılmasını istedi.

Projelerini aileleriyle paylaşan okul idaresi, öğrencilere de ücretsiz kitap hediye etti. Okul Aile Birliği tarafından organize edilen proje kapsamında 2014-2015 eğitim-öğretim yılında her bir öğrenciye 25 kitap hediye edilecek ve her bir öğrencinin en az 25 kitabı okuması sağlanacak. Proje tanıtımında öğrencilere aileleri tarafından imece usulüyle yapılan aşure de dağıtıldı.

Tüm ilçeye örnek olacak uygulamalardan dolayı okul müdürü ve öğretmenlerini kutlayan İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Arslan, “Ayhan bey orijinal çalışmalar yapmış. Orijinal çalışmalardan birisi sınıfları Türk ve İslam büyükleri isimleriyle tanımlamış. Buradan maksat olarak da çocuklarımızın o İslam büyükleri konusunda mezun olduklarında çok ciddi bilgiler öğrenmelerini sağlamak niyetiyle bu iş yapılmıştır. İkincisi özellikle bizim bu yıl yaptığımız, ilan ettiğimiz 2014-2015 eğitim-öğretim yılında ilan ettiğimiz dil yılını bir farkındalık oluşturmak üzere bu programı organize etmiş arkadaşlar. Bu konuda kendilerine teşekkür ediyorum. Gerçekten iyi bir program olmuş. Nezih bir program olmuş, bunu ikramlarla da taçlandırmış arkadaşlar. Hem köy halkımızın programa katılımı hem de diğer okul müdürlerimizin, öğretmenlerimizin katılımı ayrıca programı renklenmiştir. Öğrencilerimizin özellikle söylemek istedikleri şeyleri, yazmak istedikleri şeyleri rahatça yazabilecekleri bir yazı duvarı oluşturulmuş. Bu çok orijinal bir çalışma, ziyaret ettik baktık. Aslında çocuklar serbest bırakıldığında uygun olmayan şeyler yazılır diye tahmin edilir ama tamamen bunun tersi çıkmış. Demek ki çocuklarımız özgür bırakıldıklarında, bir istikamet verildiklerinde kendilerine öyle olumsuz şeyler yapmıyorlar. Çokta olumlu yazılar gördüm. Zihinlerini olumlu şeylere yormuş çocuklarımız. Bundan da ayrıca memnun olduk” dedi.

Okul Aile Birliği ve öğretmenlerin ortaklaşa yürüttükleri çalışmalarda güzel sonuçlar elde ettiklerini kaydeden Okul Müdürü Ayhan Yavuz ise, “Şimdi burada kitap dağıtımı, kitap dağıtım programının ardından aşure kaynattık. Diğer etkinlikler var. Şimdi kitap dağıtacağız, asıl bu yıl dil yılı olması dolayısıyla kitap dağıtımımız var. Aaşağı Çavundur çok potansiyelli bir yer. Burada çalışmalara gelince dil yılı olması dolayısıyla arka taraftaki deponun bir kısmını çocuklara açtık, istedikleri gibi kafalarından geçenleri yazıya aktarabiliyorlar. İstediklerini yazabiliyorlar. Aynı şekilde bütün sınıflarımıza Türk büyüklerini tanıması açısından ve hafızalarından gitmemesi açısından bütün sınıflarımıza Türk büyüklerinin isimlerini verdik” diye konuştu.