Yarışma Kuran’ı Kerim tilavetiyle başladı. 15 Temmuz Şehit Muhammed Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdiresi Alime Kaya bir açılış konuşması yaptı. Konuşmasında sosyal ve kültürel etkinlerin öğrencilerin eğitimine olan katkısını ifade eden ve Arapça yarışmalarının başlama sürecini anlatan Kaya, " Malumunuz olduğu gibi Kuran’ın dili Arapça ve bizler o kutlu kitabın ana dilini öğrencilerimize sevdirmek ve öğretmek gibi bir misyonu üstleniyoruz. Bu amaçla Bakanlığımız Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bundan 8 yıl önce bir karar alarak Arapça etkinlik yarışmalarına başlanmış ve bir sonraki yıl da bilgi yarışması eklenerek kategoriler çoğaltılmıştır. Bu 8 yıllık süre içinde Arapça yarışmalarına katılan öğrenci sayısı katlanarak artmaktadır. Türkiye genelinde bütün illerde eş zamanlı olarak yapılan Arapça yarışmalarında Türkiye genelinde 81 ilden İmam Hatip Lisesi öğrencileri etkinliklerini sergilemektedirler. Yarışmalar dört kategoride gerçekleşmektedir. Bilgi yarışması, Arapça şiir okuma yarışması, metin canlandırma yarışması ve Arapça hat kaligrafi yarışması. Bu yıl Bilgi Yarışmaları ilk olarak Anadolu imam hatip lisesi Arapça ve Mesleki Arapça müfredatına uyumlu sorulardan oluşan çoktan seçmeli test şeklinde iki aşamalı olarak uygulanmıştır.  Bugün burada yapılacak olan şiir ve metin canlandırma kategorilerinde birinci olacak öğrencilerimizin performansları video kaydı şeklinde Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne gönderilecektir." dedi.

Yarışmanın birinci bölümünde Arapça şiir okuma yarışması yapıldı. Karaman’da bulunan imam hatip liseleri arasında yapılan yarışmada sergilenen eserler izleyiciler tarafından hayranlıkla izlendi. Bu etapta Prof. Dr. Ömer Dinçer Anadolu İmam Hatip Lisesi birinci, 15 Temmuz Şehit Muhammed Yalçın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ikinci, Ermenek Anadolu İmam Hatip Lisesi üçüncü oldu.

Değerlendirmeler esnasında, okul musiki korosu tarafından eserler sunuldu.

İkinci bölümde yapılan metin canlandırma yarışmalarında ise Prof. Dr. Ömer Dinçer İmam Hatip Lisesi birinci olurken, 15 Temmuz Şehit Muhammed Yalçın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ikinci, Karaman Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi üçüncü oldu.

Yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Toplu çekilen fotoğraflardan sonra program sona erdi.