Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda verilen eğitimlerin son gününde Mali Müşavirler Umut Aydın, Şuayip Yonca ve Latif Yıldız öğrencilerle buluşarak muhasebe alanında bilgi ve deneyimlerini paylaştılar. 

“Hepimiz bu yollardan geçtik”

Eğitimin açılış konuşmasını yapan Umut Aydın öğrencilerle bir araya gelmenin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyerek, “Eğitimler sayesinde hayatımda bir ilki yaşadım. Biz de sizin gibi bu yollardan geçtik ve bu noktaya geldik. İnşallah siz de okul döneminiz bittikten sonra meslektaşlarımız olarak hayatınıza devam edeceksiniz. Hepinize hayatınızda başarılar diliyorum.” dedi.

“Yatırım teşvik belgesi almak için devletin belirlediği kriterler sağlanmalı”

Umut Aydın’ın ardından söz alan Şuayip Yonca ise öğrencilere yatırım teşvik belgesi hakkında bilgi verdi. Yatırım teşvik konusunun kapsam bakımından ağır bir konu olduğu belirten Yonca, “Yatırım teşvik belgesi; yatırımın belli değerlerini ihtiva eden, yatırımın belirlenen asgari şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde destek unsurlarından yararlanma imkânı sağlayan bir belgedir. Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen belgeye sahip olabilmek için kurumların devletin belirlediği kriterleri taşıması gerekiyor.” şeklinde konuştu. 

“Zorunluluğu bulunmayan mükellefler de e-fatura kullanabilir”

Latif Yıldız ise öğrencilere elektronik fatura uygulamasını anlattı. E-faturanın kapsamı, kullanım alanları ve e-fatura kullanması zorunlu olan sektörler hakkında bilgi veren Yıldız, “E-fatura; standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen, satıcı ve alıcı arasındaki iletimin elektronik ortamdaki belgesidir. Yeni bir belge türü olmayıp kâğıt fatura ile aynı mahiyetteki hukuki belgedir. 2014 yılı ve sonrasında 10 milyon TL ve üzeri geliri olan mükellefler e-fatura uygulamasına zorunlu olarak tabi oldu. Uygulamaya tabi olan mükelleflerin listesi GİB’in internet sitesinde de yer alıyor. Şu an için uygulamanın elli binin üzerinde kullanıcısı mevcut. E-fatura kullanma zorunluluğu bulunmayan mükellefler de istemeleri halinde e-fatura kullanabilirler.” dedi. 

Eğitim programı katılımcılara sertifika verilmesiyle sona erdi.