Çukurova Üniversitesi(ÇÜ) Eğitim Fakültesi, farklı üniversitelerden akademisyen ve eğitim-öğretim kurumlarından temsilcilerin katılımı ile “Öğretmen Eğitiminde Model Arayışı: Diploma mı, Sertifika mı?” konulu çalıştay gerçekleştirdi.

ÇÜ Eğitim Fakültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen çalıştay, Mustafa Necati Seminer Salonu’nda düzenlendi. ÇÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Programları ve Öğretim (EPÖ) Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Doğanay, açılış konuşmasında, öğretmen eğitiminin son günlerde ülkemizde acil ve önemli bir sorun olduğunu belirterek, bu çalıştayı yapma kararı aldıklarını söyledi.

“BİLİMSEL BİLGİ ÜRETİMİNE İHTİYAÇ VAR”

Çalıştayın Eğitim Programları ve Öğretim Derneği (EPÖDER) ile ortaklaşa düzenlendiğini hatırlatan Doç. Dr. Doğanay, “Yeni dünyaya baktığımızda eğitimle ilgili sivil toplum örgütlerinin, ülkelerin eğitim sistemlerinde oldukça itici bir güçle bilgi üreten kurumlar olduğunu görüyoruz. EPÖDER’inde bu bağlamda bir sivil toplum örgütü olarak daha aktif bir şekilde ülkenin eğitim sorunlarıyla ilgili bilgi üreten bir örgüt olması gerekiyor. Daha çok bilgiyi tüketen bir sistemle eğitiliyoruz. Başkaları üretiyor, biz üretilen bu bilgileri kitaplarda okuyup,yazılanları anlamaya çalışıyoruz. Nasıl ekonomide üretime ihtiyacımız varsa, öğrencilerin yaratıcı potansiyelini işe koşarak bilimsel bilgi üretimine de en az onun kadar ihtiyacımız var” dedi.

“EĞİTİMCİ SEVGİYİ HER AN VEREBİLMELİDİR”

Eğitim Programları ve Öğretim Derneği (EPÖDER) Başkanı Prof. Dr. Özcan Demirel ise, Çukurova Üniversitesi’nin böylesine önemli bir konuyla çalıştay düzenlemesinin eğitim öğretim açısından katkı koyacağına inandığını belirterek, düzenlenen bu çalıştayda tüm eğitimcileri yakından ilgilendiren önemli konuları ele alacaklarını söyledi. Bütün toplantılara sevgi ve saygı sözcüğünü kullanarak başladığını söyleyen Prof. Dr. Özcan Demirel, “Biz eğitimciler hep sevgiyi vermeye çalıştık, onun için sevginin yanı sıra saygıyı da göstermeyi bilmenin erdemlilik olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.

Çalıştayda dünyadaki öğretmen eğitimi modelleri ve eğilimlerle ilgili sunular yapıldıktan sonra, ülkemizdeki mevcut öğretmen eğitimi modelleri SWOT analizi çalışmasıyla analiz edildi ve ikinci günün sonunda ise bir senteze ulaşılmaya çalışılarak, öğretmen eğitiminde ülkemizde uygulanması gereken bir model oluşturulmaya çalışıldı.