2015 ÖSYS sonuçları açıklandığında bazı öğrencilerimizin kazandığı okul ya da bölümden memnun olmadığını gördük. Bir başka sıkıntıda teknik olarak yanlış tercih yapılmasıydı. Özellikle bu sene  tercih işlemi yapılırken OSYM web sitesinde  kod numarası girmeden okul adı yazıldığında  istenilen programın dışında  benzer bölümlerde çıkıyordu. Örneğin “FİZYOTERAPİ” yazıldığında hem 2 yıllık hem de 4 yıllık bölümler çıkıyordu. O an ki heyecanla bazı öğrenciler yanlış bölümü yazdılar. Normalde 4 yıllık bir bölüme gidecekken 2 yıllık bölüme yerleştiler. Benzer durum “HUKUK” tercihi yapanlarda da oldu. Hukuk Fakültesi Adalet Yüksek Okulu ile karıştırıldı. Yeni yönetmelik değişikliği özellikle bu durumda ki öğrencilerimiz için büyük bir şans. Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanlarının başka bir diploma programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerektiğine, (Örneğin, Kamu Yönetimi (puan türü TM2) programında kayıtlı bir öğrencinin merkezi yerleştirme puanları arasında MF4 puanı varsa ve bu öğrencinin MF4 puanının geçmek istediği İnşaat Mühendisliği programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda uygulama esasları çerçevesinde yatay geçiş yapabilecektir.) Mevcut durumda yükseköğretim kurumlarındaki her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için ilgili yılın Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının %30'u kadar kontenjan ayrılacak. Üniversitelerin ayrıca bir kontenjan ilan etmesinin gerekmediğine, başvuruların her yıl eğitim öğretim dönemi başlamadan önce Ağustos ayının 30'una kadar alınmasına, başvuruların değerlendirme işlemlerinin Eylül ayının 15'ine kadar, kayıtların da Eylül ayı sonuna kadar bitirilecek. Geçiş için neler gerekli; Öncelikle geçmek isteğimiz üniversitelerin yatay geçiş ile ilgili web sitesine girip geçiş takvimini öğrenmeniz gerekiyor. Bu sene kazanan öğrenciler kazandıkları bölüme mutlaka kayıt yaptırmalılar. Daha sonra aşağıda ki işlemleri gerçekleştirecekler.

Başvuru Evrakları:

1. Başvuru Dilekçesi (Üniversitelerin web sitelerinde var)
2.  LYS Sonuçlarının (YGS ve Yerleştirme Puanları Dahil) internet çıktısı, (Belge üzerinde "Sonuç Belgesi Kontrol Kodu" bulunmalıdır)
3. ÖSYS Yerleştirme Sonucunun internet çıktısı (Belge üzerinde "Sonuç Belgesi Kontrol Kodu" bulunmalıdır)
4. Öğrenci Belgesi, (Belgede; "Kayıt Türü" ya da "Kayıt Şekli" belirtilmeyen öğrencilerin daha önce "Ek Madde-1 kapsamında yatay geçiş yapmadığına dair" bilgi notu bulunmalıdır)
5. Not döküm belgesinin (Transkript) aslı, (İngilizce Hazırlık Sınıfına ve birinci sınıfa geçiş yapmak isteyen adaylardan istenmez)
6. Ders içerikleri ve sekiz yarıyıllık öğretim planı; Başvuran öğrencilerin ayrılacağı kurumdan varsa aldığı transkriptteki derslerin içeriklerini ve programda okutulan dersleri gösterir belge (İngilizce Hazırlık Sınıfına ve birinci sınıfa geçiş yapmak isteyen adaylardan istenmez)
Birey Dershanesi olarak Öğrencilerimizin bu imkanı iyi değerlendirmelerini öneriyoruz.