Eğitim Bir-Sen Karaman Şubesinin yaptığı açıklama:

 1 Nisan Pazar günü ülkemizin geleceğini şekillendirecek bir çok gencimiz, üniversite YGS sınavına girecek. Bu sınav, çocuklarımızın gelecekte söz sahibi olabilmeleri ve  ülkenin kalkınmasına katkıda bulunabilmeleri için  atacakları önemli bir adımdır. 
Gençlerimizin gireceği bu önemli sınavda ÖSYM gereken tedbirleri almaya çalışmakta ancak, her türlü tedbire rağmen bazı sorunlar çıkmaktadır. Çok geniş kapsamlı bir sınavda her türlü ihtimaller düşünülmelidir. Öğrencilerimizin güveni ve huzurlu bir ortamda sınava girmeli, sınav organizasyonlarında  görev alan idareci ve yardımcı hizmetler personeli mağdur edilmemelidir. Sınavlar, okullarda görevli personel için külfet haline dönüşmemelidir.

Bilindiği gibi yapılacak bu sınavlarda, bir gün öncesi yani Cumartesi günü ÖSYM tarafından sınav kaygısının azaltılması, ulaşım sorunlarının giderilmesi amacıyla adayların sınava girecekleri yerleri görmelerine izin verilmektedir. Bundan dolayı sınava girecek adayların sınav mekanlarını görebilmeleri için Cumartesi günü okulların açık bulundurulması ÖSYM duyurusuyla istenmiştir. Bu hizmetin verilmesi çocuklarımıza yapılabilecek önemli bir katkıdır. Ancak Cumartesi günü okullarda bu hizmetin, kim tarafından sunulacağı ve ücreti açıklanmamıştır. Bu hususun netleştirilmemiş olması kamuda işlerin bireysel ilişkilerle yürütülmesine neden olabilmektedir. Geçen yıl sınav giderlerini karşılaması için okullara gönderilen ücret bu yıl gönderilmemiştir. Böyle büyük bir sınavda standartlar önceden mutlaka net olarak belirlenmelidir. 

Okulların sınavdan bir gün öncesi açık bulundurulması, sınava girecek adayların sınav mekanlarını gezmesi, yeteri kadar personelin bu geziyi kontrol edememesinden dolayı güvenlik açığı oluşturmaktadır. Bir çok tedbir alınmasına rağmen sınavdan bir gün öncesi, sorunlara açık hale getirilmemelidir. Olası bir durumdan dolayı binlerce çocuğumuz  gereksiz strese girmemelidir.

Bundan dolayı okullar, yeteri kadar personelin rehberliği ve gözetiminde gezdirilmelidir. Sınav günü ve Cumartesi günü sorun ve şüphelerin oluşmaması için yeteri kadar  hizmetli görevlendirilmeli, görevlendirilen bu personelin ücreti ödenmelidir. Bu konu, sınavın güvenliği ve vatandaşların sınav güvenirliğini değerlendirmesi bakımından önemlidir.

Eğitim-Bir-Sen olarak girecekleri bu önemli sınavda bütün adaylarımıza başarılar diler, sınavların güvenli ve huzurlu bir şekilde geçmesini dileriz.