Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu "Atık alüminyum kullanılarak ince film güneş pili üretimi" başlıklı projesi ile birincilik elde ederek, 12 bin TL ödülün sahibi oldu.

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) desteğiyle, İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) tarafından düzenlenen ve 522 projenin yarıştığı “Metalik Fikirler 2. Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliğinde Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu ödülünü Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ile iDDMiB Başkanı Tahsin Öztiryaki'den aldı. 

Metal sektörünün ihtiyaç duyduğu hammaddelerin özelliklerini ve çeşitliliğini artırarak ana ürün gruplarından mamul ürünlere inovasyon özelliği katan projeleri metal sanayisine kazandırmak ve sektörün yüksek katma değerli üretim yapabilmesini sağlamak amacıyla düzenlenen “Metalik Fikirler 2. Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliğinde Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu “Atık alüminyum kullanılarak ince film güneş pili üretimi" projesiyle önemli bir çalışmaya imza attı.

Atık Alüminyumdan İnce Film Güneş Pili 

Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu yaptığı açıklamada proje sonunda üç hedefe ulaştıklarını belirterek şöyle konuştu: “Öncelikle atık durumdaki alüminyum metalinin geri kazanımı için yeni bir proses (süreç) geliştirildi. İkincisi ince film teknolojisinde yeni yeni yer almaya başlayan Bakır-Alüminyum-Galyum-Selenyum metallerinin bir araya gelmesiyle oluşan yarıiletken ince filmler, ilk defa vakum ve yüksek sıcaklık gerektirmeyen, basit ve ucuz bir kimyasal metotla üretildi. Ve son olarak da yeryüzünde bulunması en zor elementlerden olduğu için yüksek maliyet gerektiren indiyum elementi yerine, daha kolay bulunabilen ve daha ucuza mal edilebilen atık alüminyum metali kullanılarak ince film güneş pili üretildi.”

Doç. Dr. Sönmezoğlu, atık alüminyum metalinin kullanılması ile elde edilen çevre dostu güneş pillerinin, dünya ve ülke ekonomisinde güneş enerjisinin önemini artıracağını sözlerine ekledi. 

Rektör Sabri Gökmen’den, Savaş Sönmezoğlu’na Tebrik

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen yapmış olduğu proje ile ödül alan Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu’nu makamında ağırlayarak, kendisini tebrik etti. 

Rektör Gökmen,  Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu’nun yapmış olduğu çalışmalardan dolayı KMÜ ailesi olarak gurur duyduklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çalışmalarınız daha büyük başarılara imza atabilecek potansiyele sahip olduğunuzun en büyük göstergesi. Ben inanıyorum ki çok daha değerli çalışmalarla ve adından söz ettirecek projelerle üniversitemizi ve bizleri gururlandırmaya devam edeceksiniz. Şüphesiz bu başarının arka planında ekip çalışmasının yanı sıra başta aileniz olmak üzere birçok kişinin katkısı vardır. Başarılarınızın devamını diliyorum ve almış olduğunuz ödülden dolayı sizi tebrik ediyorum.”Dedi.

Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu ise gerek ekipman olarak gerekse proje ve yatırım anlamında KMÜ’nün öğretim elemanlarına sağladığı katkılara dikkat çekti ve kendilerine böylesine huzurlu bir ortamda çalışma fırsatı tanıdıkları için KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’e teşekkür etti.