Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Konya Teknokent, Selçuk TTO (Teknoloji Transfer Ofisi) ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi PTTO (Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi) ile Mühendislik Fakültesi işbirliği çerçevesinde üniversite ve sanayi buluşması gerçekleştirildi. 
Ar-Ge ve insan kaynaklarının tanıtılmasını amaçlayan Üniversite-Sanayi buluşmasına KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, akademik ve idari personel ile Karaman’ın önde gelen sanayicileri ve iş adamları katıldı. 

ÖZLENEN TABLO: ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ

Programın açılış konuşmasını yapan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, çok mutlu ve heyecanlı olduğunu belirterek, “Her zaman söyleriz üniversite sanayi işbirliği diye fakat hiçbir zaman bu işbirliğini arzu ettiğimiz seviyede görememiştik. Fakat bugün Türkiye’de özlediğimiz tablonun ilk adımını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu müstesna günde yaptığı işi en iyi şekilde yapmayı amaçlayan, hevesleri değil idealleri olan, Karaman’ı ve bu şehirde yaşayan insanları kendisi kadar düşünen, binlerce insanın ekmek parasını kazanmasına vesile olan ve üniversitemizin kurulmasından bu güne gelmesine kadar önemli katkılar veren çok güzel insanlarla birlikte bulunuyoruz.” şeklinde konuştu. 

“Üniversiteler Bulunduğu Şehrin Gelişimine Katkı Sağlar”

Rektör Sabri Gökmen, üniversitelerin iki temel görevi olduğunu belirterek bunların birincisinin eğitim ve öğretim ikincisinin ise bilimsel araştırmalar yapmak olduğunun altını çizdi. Gökmen, artık üniversitelerin bu iki görevinin ötesine geçerek bulundukları şehirlerin sosyal kültürel ekonomik anlamda gelişmesine ve toplumun yaşam standardının yükselmesine katkıda bulunan kurumlar haline geldiğini söyledi. 

Dünya üzerinde üniversitesi gelişmiş olan ülkelere bakıldığında bu üniversitelerin bulunduğu şehirlerin de gelişmişlik seviyesinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Rektör Gökmen, “Japonya, ABD, Almanya gibi ülkelerin gelişmişliğinin arkasında üniversitelerin varlığının olduğu hepimizin malumudur.” dedi. 

“Değişime Ayak Uyduramayanlar Başkalarına Tabi Olurlar”

Hızla değişen dünyada değişime ayak uydurmanın zorunluluğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Birey olarak, kurum olarak, ülke olarak değişmek ve fark yaratmak zorundayız. Eğer değişmez ve fark yaratamazsak yenilmiş ve başarısız olmuş oluruz. Değişimi gerçekleştiremeyenler başkalarına tabi olurlar. Bu nedenle ne kadar iyi olursak olalım kendimizi geliştirmeye ve daha iyiye doğru yol almaya devam etmeliyiz.” şeklinde konuştu. 


“Başarmak İçin Takım Olmak Zorundayız”

Gelişimi ve değişimi gerçekleştirecek olanların kalabalıklar değil takımlar olacağını belirten Rektör Gökmen, hiç kimsenin tek başına başarılı olamayacağını söyleyerek, “Günümüzde var olmak için başarılı olmak, başarmak için de takım olmak zorundayız. Hiçbirimiz hepimiz kadar akıllı olamayız. Ferdi akılların ve ferdi başarıların değil, ortak akılların ve istişareye dayalı liderliklerin başarılı olduğu bir yüzyılda yaşıyoruz. Başarmak ve var olmak istiyorsak güçlerimizi birleştirmeli, ortak aklı kullanmalıyız.” dedi. 

“Karaman Türkiye’ye Örnek Olabilecek Bir Şehir”

Rektör Sabri Gökmen, sıkıntıların ve endişelerin paylaşarak çözülebileceğini ifade ederek, aksi durumda kime nasıl destek olunacağını, kimden destek bulunacağını bilmenin mümkün olmayacağını söyledi. 

Üniversite ve sanayi işbirliğinin önemine çok kez değinildiğini hatırlatan Rektör Sabri Gökmen, bugünden itibaren bu birlikteliğin daha da önem kazanacağını belirterek şöyle devam etti: “Önde olmak, başarılı olmak, örnek olmak istiyorsak artık biraraya gelmeliyiz. Karaman bunu başarabilecek ve Türkiye’ye örnek olabilecek bir potansiyele sahip. Gerek sanayiciler olarak gerekse üniversite olarak düşünsel anlamda buna sahibiz. Karaman son yıllarda çok önemli fırsatlar yakaladı. Bu fırsatları değerlendirmek, bu şehri daha ileriye götürmek için hepimiz en üst düzeyde sorumluluklar taşıyoruz. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, ‘İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır’ diyor. Biz insanlara faydalı olmak istiyoruz. Bunun yolu gözlerde ışık, yüzlerde tebessüm oluşturmaktan geçiyor. Biz üniversite olarak da şehir olarak da bilinç ve bilgi olarak da bunu gerçekleştirebilecek imkanlara sahibiz diye düşünüyor ve buna inanıyorum. Bu vesileyle bu güzel ortamın oluşmasında emeği geçen ve davetimize katılan herkese teşekkür ediyorum.”

“Sanayicilerimize Kendimizi ve İmkanlarımızı Tanıtmak İstiyoruz”

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in ardından kürsüye çıkan Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım slaytlar eşliğinde üniversitenin tanıtımını yaptı. 

Üniversite ve sanayi işbirliğinin öneminin sürekli olarak zikredildiğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, “Üniversitelerimizin ve sanayicilerimizin Ar-Ge çalışmalarının ivme kazanması için doğrudan temas halinde olmamız gerekiyor. Üniversite olarak kendimizi sanayicilerimize yeterince tanıtamıyoruz. Mühendislik Fakültesi olarak sizlerle tanışmak, imkânlarımızı sizlere göstermek istiyoruz.” dedi.  

Mühendislik Fakültesinin olanaklarından bahseden Prof. Dr. Yıldırım, “Fakültemizin imkanları ve altyapısını gördüğünüzde Ar-Ge çalışmaları noktasında bizlerin de sizlere katkı sağlayabileceğini göreceksiniz. İnşallah bu işbirliğini geliştirerek devam ettireceğiz. Sizlerin de tavsiyelerini alarak çalışmalarımızı yönlendirmeye özen göstereceğiz.” şeklinde konuştu. 

Sunumların ardından sanayici ve iş adamları Mühendislik Fakültesinin laboratuvarlarını gezdi. Teknik ekipmanları ve üretilen ürünleri yerinde inceleyen sanayiciler tanışma organizasyonundan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. 

Fakülte gezisinin ardından üniversite yemekhanesinde sanayici ve iş adamlarına yemek verildi. Yemeğin ardından tanıtım programı sona erdi.