Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen sığınmacı ailelerin çocukları Türkçe bilmedikleri için gittikleri devlet okullarında dersleri anlama sorunu yaşıyor. Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Gençlik Merkezi sığınmacı ailelerin çocuklarına yaşadıkları dil sorunu ortadan kaldırmak için Türkçe kursu açtı.  6 hafta önce açılan Türkçe kursunun sığınmacı öğrencilerin okullarındaki öğrenim sürecine olumlu etki etmek üzere açıldığını söyleyen Türkçe Öğretmeni Fahrettin Bozkaya, “ Biz Gençlik Merkezi olarak Suriye’den, Irak’tan Filistin’den gelen yabancı uyruklu öğrencilerimize Türkçe dersi vermeye başladık. Öğrencilerimiz kursa başlayalı 6 hafta oldu. Buraya ilk geldiklerinde hiç Türkçe bilmiyorlardı, ama burada Türkçelerini epey ilerlettiler. Bu kursu duyan sığınmacılar bizlere gelerek kayıt yaptırıyorlar. Sayımız hızla artıyor. Kursların verimli olduğuna inanıyoruz dedi.
12 ÖĞRENCİ İLE BAŞLADI 35 ÖĞRENCİ OLDU
Türkçe Öğretmeni Bozkaya, genelde dersleri Cumartesi günü yapıyorduk, ama araya yarıyıl tatili girince öğrencilerin isteği üzerine hafta içi de yapmaya başladık. 12 kişi ile başladık, şu anada sayımız 25 ile 35 arasında. Öğrenciler okulda dersi anlamadıklarını, ama matematiği çözebildiklerini İngilizceyi çözebildiklerini, Türkçe ve tarih bu tür dersleri anlamadıklarını söylediler. Biz de burada öğrencilerimizin bu eksiklerini gidermeye çalışıyoruz. Umarım sene sonunda bu eksikliği tamamen kapatmış oluruz. Aldığımız bu mesafeden gayet memnunuz” dedi.
IRAK, FİLİSTİN VE SURİYELİ ÇOCUKLARA TÜRKÇE ÖĞRETİYORUZ
Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü’nün tüm dünyaya Türkçeyi öğretme programlarını başlattığını dile getiren Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hayati Kısacık, “Şu anda 3 ülkeden; Suriye, Filistin, Irak’tan gelen çocuklarımıza ve okullarda okuyan öğrencilerimize Cumartesi günleri Türkçe eğitimi vermekteyiz. Bunları okullarla iş birliği içerisinde sürdürmekteyiz. 15 tatil dolayısıyla bu eğitimi iki güne çıkarttık. Çarşamba günüde devam ediyor çalışmalarımız. İlk geldiklerinde Türkçeyi hiç konuşamayan çocuklarımız, şu anda ciddi anlamda yol kat ettiler. Biz bu projeyi daha geniş kapsamlı olarak üniversitede yayacağız ve devam ettireceğiz. Şu anda okullardan bize teşekkür gelmekte. Öğrencilerin şu anda okulda dertlerini anlatabildiklerini derslere katılabildiklerini söylüyorlar. Burada ki çalışmalarımızı proje dahilinde daha ileriye götüreceğiz. Çocuklarımızı okullarından alıp, buraya getirip, buradan tekrar okullarına götürmeyi devam ettireceğiz. Ders yoğunluğu biraz daha artırarak 4 güne çıkacağız. Burada inşallah bu projeyi daha hızlı bir şekilde sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
Kurstaki öğrencilerden Haneen Adile, Amine Haşim ve Abdarahim Alosman, öğretmenleri Fahrettin Bozkaya ile Türkçe kursunda öğrendiklerini pekiştirdi.