Şırnaklı öğretmenler Hamza Tatar ile İnan Onan, 10 yıldan bu yana maddi durumu el vermediği için dershaneye gidemeyen veya eksikliklerini tamamlamak isteyen öğrencilere ücretsiz tarih ve coğrafya dersi veriyor.

Şırnak’ta tarih öğretmeni Hamza Tatar ve coğrafya öğretmeni İnan Onan, yaklaşık 10 yıldır öğrencilere ücretsiz ders verip, test çözdürerek sınavlara hazırlık dönemlerinde bütün öğrencilere yardımcı oluyor.

Coğrafya dersi veren İnan Onan, merkezlerde yaklaşık 10 yıldır öğrencilere ücretsiz ders verdiklerini söyledi. Hamza hocanın tarih kendisinin de coğrafya dersi verdiğini kaydeden Onan, "Derslerimizi katılımın çok olması nedeni ile Ticaret ve Sanayi Odası’nın konferans salonuna taşıdık. Kursumuz YGS derslerine yönelik bir hazırlık kursu. Yıllardır bunun üzerine çalışıyoruz. Öğrencilere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çocukların tercihleriyle de ilgileniyoruz. Olumlu neticeler aldığımızı düşünüyoruz. Her sene sonunda bir sürü öğrencinin kazanıyor olması bizi sevindiriyor. Şuanda işler iyi gidiyor. Kursumuzdan yeteri kadar verim alıyoruz. Ortalama burada 200-250 öğrenci katılım gösteriyor. Burada her şey gönüllülük üzerine kurulu. Biz hiçbir öğrenciyi zorla buraya getirmiyoruz. Şırnak’ın çok değişik okullarından buraya öğrenciler geliyor. Mesela biz Şırnak Çok Programlı Merkez Anadolu Lisesi’nde çalışırken Endüstri Meslek Lisesi’nden, Ticaret Meslek Lisesi’nden, Kız Meslek Lisesi’nden, Anadolu Lisesi’nden öğrenciler gelip bu kurstan faydalanabiliyor. Bu kurstan faydalanan öğrenciler arasında dershaneye gidenlerde var, gitmeyenlerde var. Biz öyle bir engel koymuyoruz. Kim gelip katılmak istiyorsa farklı bir öğretmenden dersi dinlemek istiyorsa o konuda öğrencilere yardımcı oluyoruz. Çocuklara çözdürdüğümüz soruları ücretsiz dağıtıyoruz. Yine kaynaklar var, gönüllü kuruluşlar kitapları gönderdikçe, testleri gönderdikçe bizde çocuklara onlara belirli günlerde, belirli konu sonlarında bunları dağıtıyoruz. Hamza bey ve benim kendimizin hazırladığı sorular var. Bu soruları da çocuklarla birlikte çözüyoruz. Sınav hazırlıklarını bu şekilde tamamlıyoruz" dedi.

Şırnak Lisesi tarih öğretmeni Hamza Tatar ise, meslek hayatının 11. yılında olduğunu söyledi. Mesleğe başladığı ilk günden bu yana bazen ara tatillerde, bazen yaz tatilinde, bazen de böyle eğitim dönemlerinde okul saatleri dışında öğrencilere kurslar verdiklerini kaydeden Tatar, "Tabi bu kurslar hem mezun olan öğrencilere yönelik, hem 12’nci sınıflara yönelik üniversite hazırlık kursları. Aynı zamanda zaman zaman KPSS’ye yönelikte kurslar veriyoruz. Şuanda da salonumuzda 200-250 öğrenci kursa girdi. Biz bu kursu gönüllü olarak açtık. Coğrafya hocamızla birlikte. Yalnız dershanelerin kapatılacağıyla beraber halk eğitim merkezlerinin alternatif kurslar açması vesilesiyle halk eğitimimizle irtibata geçip bunu halk eğitimde destekledi. Ortalama haftalık 200-250 öğrenci geliyor. Her hafta bir ünite işliyoruz. Aynı zamanda her ünite ile ilgili farklı kaynaklardan öğrencilere testler veriyoruz. Yine bu testlerimiz için öğrencilerden herhangi bir ücret almıyoruz. Testlerin ücreti için Ticaret Sanayi Odası Başkanı’mız ve aynı zamanda bir hayırsever vatandaşımız testlerin ücretini şuan karşılıyor" diye konuştu.

Hem dershaneye giden hem eksik kalan konularını ücretsiz verilen kursla tamamlamaya çalışan öğrencilerden Ceylan Gök, "12’nci sınıfa gidiyorum. Dershaneye gidiyorum ayrıca. Pazartesi günleri buraya geliyoruz işte saat 13.00’dan 17.00’a kadar ders görüyoruz. Hamza hoca ile tarih dersi işliyoruz. Verimli bizim için çok iyi oluyor. Gördüğümüz dersleri tekrar gibi bir şey oluyor. Benim için arkadaşlarım için çok yararlı oldu gerçekten. Teşekkür ediyoruz. Ücretsiz geliyoruz. Kayıt gibi bir şey olmadı. Ders dinliyoruz, test dağıtıyorlar. O da iyi oluyor bundan sonra daha iyi anlamamız için. Ben kendim dershaneye gidiyorum ama gitmeyen arkadaşlarım için ücretsiz olması iyi oluyor. En azından tarih ve coğrafyadan eksiklikleri olmaz. İnşallah gelecek yıllarda dershanenin kapatılacağı yıllarda da böyle devam eder. İnşallah diğer yıllarda da böyle projeler yapılır hocalarımız tarafından" şeklinde konuştu.

Ücretsiz verilen kursla birlikte dershanelerin pek önemi kalmadığını vurgulayan öğrencilerden Sezgin Aldemir ise şu ifadelere yer verdi:

"Burada eksik olan konularımızı tamamlamaya çalışıyoruz Hamza hoca ile beraber. Buradaki konularımızda eksik olan yerlerimizi onların sayesinde tamamlıyoruz gibi. Burada verilen dersler çok iyi. Burada verilen dersler için hocalarımıza teşekkür ediyoruz. Bütün öğrenciler buradan yararlanıyor. Ücretsiz bir şekilde yararlanıyor. Testler veriliyor. Testler sayesinde sınavlar daha iyi. Denemeler ile sınav başarımız yükseliyor. Burada bize tarih ve coğrafya derslerinde yardımcı oluyor. Ben kendim dershane öğrencisiyim. Dershanede eksik olan yerleri burada tamamlıyoruz. Eğer böyle devam ederse Hamza hoca gibi öğretmenler burada ders verirse dershanelerin önemi pek fazla olmaz" ifadelerini kullandı.