Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Genç Girişimciler Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Sosyal Medya Kullanımı’ ile ilgili seminer düzenlendi. Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Can’ın verdiği seminerde sosyal medyanın hayatımızdaki yeri ve sakıncaları anlatıldı. 

"HANGİ TOPLUMUN VE HANGİ GÜCÜN ENFORMASYONUNU TÜKETİYORUZ?"

Doç. Dr. Ali Can, toplumların güçlerini enformasyonun belirlediğini ve günümüzde yaşayan toplumların da bu yüzden bilgi ve enformasyon toplumu olarak adlandırıldığını söyledi. Enformasyon teknolojisinin bugün insanların hayatını tamamen etkisi altına aldığını belirten Doç. Dr. Can, “Enformasyon bütün hayatımızı şekillendiriyor. Enformasyon teknolojisinin en iyisine ve en pahalısına sahip olmak bize ayrı bir haz katıyor. Bu kadar önemli görünen enformasyon aynı zamanda bir o kadar da tehlikelidir. Hangi toplumun ve hangi gücün enformasyonunu tükettiğimiz önemli bir olgudur.” dedi. 

Sosyal medya ağları üzerinden örnekler sunan Doç. Dr. Can konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu tip kitle iletişim araçları ile insanlar görünür olma yoluyla haz duyarak kapitalist sistemin kölesi olmaya başlıyor. Kişiler yaptıkları paylaşımlarla farkında olmadan kendi iç dünyaları hakkında kodlarını belirli güçlerin paylaşımına açıyor. Bu durumda bahsi geçen güçler edindikleri bilgiler sayesinde sizi ve yaşadığınız toplumu yönlendirme ve sizi ele geçirme şansı buluyor. Sosyal medya içerisinde sadece kendi aramızda konuştuğumuz sanılsa da aslında bizim paylaştıklarımız, yazdıklarımız, beğendiklerimizin hepsi başkalarının da eline geçiyor ve bu veriler asla silinmiyor. İşte sizleri bu şekilde ele geçiriyorlar ve zihinsel olarak öldürüyorlar.”

Doç. Dr. Ali Can konuşmasının son bölümünde ise öğrencilere sosyal medyayı kullanırken daha bilinçli olmaları gerektiğini hatırlatarak, “Kullandığınız bu aletler düşündüğünüz kadar masum değiller. Vatanını, milletini seven bireyler olarak bu aletlerin arkasında düşmanlarınız olduğunu unutmayın.” dedi. 

Program, plaket takdiminin ardından sona erdi.