İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM)  Karaman İl Temsilciği tarafından sanat eserinin ve sanatçının telif haklarını konu alan bir konferans ve şiir dinletisi düzenlendi. Yunus Emre Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğe İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız konuşmacı olarak katıldı. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hakkında bilgi veren Parmaksız, “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu isminden de anlaşılacağı gibi fikir ve sanat eserlerinin telif haklarını koruyor. Fikir eser midir? Evet, eserdir. Bir fikriniz var ve bu fikir üzerinden para kazanılabilir ise, siz de telif ücreti kazanabilirsiniz. Fikir ve sanat eserleri kanunu toplumda sadece yazarları mı ilgilendiriyor? Hayır. Telif Hakları; medya kuruluşlarını, matbaaları, yayın evlerini, bilişim suçlarını da hesaba katarsanız; internet kullanan bütün vatandaşları, müzik, kitap ve diğer sanat alanlarında üretilmiş eseri satan ve eseri satın alan herkesi ve daha genel bir ifadeyle dünyadaki bütün insanları ilgilendirir” dedi.

5846 sayılı kanunu göre; eser sahibinden izin alınmadan, hiçbir eserin hiçbir alanda kullanılamayacağını dile getiren Parmaksız, “Belediyeler, bazen kültür müdürlükleri, bazen şirketler, bazen fabrikalar veya herhangi bir ticari işletme takvim çıkarıyor. Takvimde ise, fotoğraf ya da şiir kullanıyorlar. Bunu yapmak için eser sahibinden izin almak ya da eser sahibine telif ücretini vermek zorundalar” şeklinde konuştu.

“KAYBETTİĞİMİZ DAVA NEREDEYSE YOKTUR”

 İLESAM üyelerinin telif hakkı sebebiyle mağdur oldukları bir durumda İLESAM’ın yapabilecekleri hakkında açıklama yapan Parmaksız, “Fikir ve Sanat eserlerinin telif hakkına ilişkin bir ihlal meydana geldiğinde kişiye dava açmadan önce, telif hakkı noktasında anlaşmayı talep ederiz. Eğer uzlaşırsak ihlali yapan tarafa dava açmayız. Uzlaşamazsak hemen iftarımızı çeker, 15 gün süre tanır ve bu 15 gün içerisinde gerekli ödeme yapılmazsa fikri ve sınai mahkemesine başvururuz. Böylece hukuki yollardan hakkımızı ararız. Bu noktada ise kaybettiğimiz dava neredeyse yoktur” diye belirtti.

“KÜLTÜR VE SANATSAL ALAN ŞEHRİN AYNASIDIR”

İLESAM Karaman İl Temsilcisi Hikmet Elitaş ise, “Bir şehrin gelişmişliğinden bahsederken, şehrin kültür ve sanatsal alandaki durumuna bakmak doğru olacaktır, diye düşünüyoruz. Kültür ve sanatsal alan şehrin aynasıdır. Bu düşünceyle gerek şahıs ve gerekse sivil toplumun bir parçası olarak ‘BİZE NE’ demeden üzerimize düşen görevi yapmaya gayret göstermekteyiz. Biliyoruz ki bir şehri inşa etmek yol-kaldırım-köprü yapmak kadar edebi, sanatsal ve kültürel alanda da yatırım yapmak, kültürel çıtayı yükseltmek büyük önem taşımaktadır. Bu konuda ilgili sivil toplum kuruluşları belli bir çaba gösterse de asıl çabayı yerel yönetimlerin göstermesinin etkili olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber ve Foto: ADEM DEMİREL