Uğur Dershanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Eğitimci Ali Konukseven, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli (TEOG) hakkında bilgiler verdi.
Konukseven, yaptığı açıklamada, TEOG, sınav ile öğrenci alan liselere giriş için uygulanan seçme ve yerleştirme işlemi olduğunu söyledi.

Modelin amacı, öğrenci başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemek ve eski sisteme göre en büyük güncelleme bu yönde olduğunu belirten Konukseven,  bu amaçla kullanılacak puanları, Merkezi Yazılı Sınavlar (MYS), -Yılsonu Başarı Puanı (YBP), olmak üzere iki ana unsur ile belirleyen öğrenci odaklı bir sistem olduğunu ifade etti. 

Konukseven, açıklamasında şunları söyledi:
“Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş Modeli (TEOG); 2013-2014 eğitim-Öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8.sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlarda bir tanesi merkezi olarak gerçekleştirilecek bir sistemdir. İki yazılısı olan derslerin birinci yazılısı, üç yazılısı olan derslerin ikinci yazılısı merkezi sistemde yapılacaktır.

Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş Modeli (TEOG); Sorular daha önce uygulanan SBS sınavlarındaki gibi; öğrencilerin kazanımlarını dikkate alarak yorumlama, analiz yapma, eleştirel düşünme, sonuçları tahmin etme, problem çözme ve benzeri yeterlilikleri ölçecek nitelikte hazırlanacaktır.

TEOG;  Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil derslerinden oluşacaktır. Sorular 4 şıklı, çoktan seçmeli olacaktır. Yanlış cevaplar doğruları götürmeyecektir. Yabancı Dil oturumunda, ilköğretim okullarımızda zorunlu yabancı dil olarak okutulan İngilizce, Almanca ve Fransızca derslerinden soru sorulacaktır. İlköğretim okullarımızda seçmeli olarak okutulan yabancı dil derslerinden soru sorulmayacaktır.  Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerle alternatif sorular yer alacaktır. TEOG Sınavlarında Müzik, Beden Eğitimi, Resim İş ve Seçmeli Dersler ile Rehberlik ve Sosyal etkinliklerden soru sorulmamaktadır.

YILSONU BAŞARI PUANI (YBP); 6, 7 ve 8. sınıflarda, öğrencinin o yıl derslerden aldığı yılsonu puanlarının haftalık ders saati ile çarpılarak elde edilen ağırlıklı puan toplamının, haftalık ders saati toplamına bölümü ile hesaplanan puandır. Öğrencinin derslerden aldığı YILSONU NOTLARI, o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılacak ve AĞIRLIKLI YILSONU PUANLARI elde edilecektir. Ağırlıklı yılsonu puanları haftalık toplam ders saatine bölünür ve Yılsonu Başarı Puanı elde edilir. Puanlama 100 üzerinden yapılacaktır.

YILSONU BAŞARI PUANI (YBP); 6,7 ve 8. sınıf sonunda hesaplanacak Yılsonu Başarı Puanı (YBP) doğrudan Yerleştirmeye Esas Puan (YEP)’ ı etkileyecektir. YEP; Ortaöğretime yerleştirmede kullanılacak olan puandır. YEP; ağırlıklandırılmış merkezi sınavların %70’i ile 6, 7 ve 8. sınıf YBP puanlarının aritmetik ortalamasının %30’unun toplanması ile oluşacaktır. 

Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş Modeli (TEOG); Ortaöğretime geçiş sisteminde öğrencilerin yerleştirme esas puanlarının eşit olması durumunda, ilk olarak tercih önceliği, ardından sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı yüksekliği ve okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı göz önünde bulundurulacak. Sonuç olarak sınavlar devam etmektedir. Dershanemiz de 14 Eylül’de tüm sınıflarda derslerimiz başlayacaktır.” dedi.