TÜBİTAK tarafından ortaöğretim öğrencileri arasında bu yıl 46’ıncısı düzenlenen araştırma projeleri yarışması için başvurular başlıyor.

TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya, matematik, coğrafya, psikoloji, sosyoloji ve tarih dallarında yapılacak yarışmaya müracaatlar 6-27 Ocak 2015 tarihleri arasında yapılacak. Bursa’nın İnegöl ilçesinde liselerin müdür ve öğretmenlerine yarışma hakkında bilgi verildi. Vehbi Koç İlk ve Ortaokulu salonunda yapılan toplantıda, TÜBİTAK Bölge Koordinatörü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Artvinli, başvuru şartları hakkında bilgi verdi.

Artvinli, “Yarışmaya Türkiye ve KKTC’de öğrenim gören bütün ortaöğretim öğrencileri katılabilir. Yarışmaya her öğrenci yalnızca bir proje ile katılabilir ve her proje en çok iki öğrenci tarafından hazırlanır. Bir projede sadece bir danışman görev alabilir. Danışman istediği sayıda projeye danışmanlık yapabilir. Projede danışman olması şart değildir. Yarışmaya gönderilecek projelerin 2015 yılı ‘Proje Yarışmaları Kitapçığı’nda bulunan ‘Proje Rehberi’ne göre hazırlanması gerekir. Aynı ya da başka isimlerle veya aynı ya da benzer konuyla herhangi bir proje yarışmasına, bu yarışmanın son başvuru tarihinden önce katılmış veya başvurmuş olan projeler, bu yarışmaya katılamaz. Son başvuru tarihinden önce aynı projeyle bu veya başka bir yarışmaya katıldığı ya da başvurduğu belirlenen projeler, hangi aşamada olursa olsun, yarışmadan elenecektir. 2015 yılı ‘Enerji Verimliliği’ proje yarışmasına katılanlar, aynı projeyle bu yarışmaya da katılırlarsa, her iki yarışmadan da diskalifiye edilirler. Bu şartlara uymayan projeler kesinlikle yarışmaya kabul edilmeyecektir. Proje başvuruları https://e-bideb.tubitak.gov.tr adresinden 06-27 Ocak 2015 tarihleri arasında, öğrenci tarafından on-line olarak yapılacaktır. İki öğrenci tarafından hazırlanan projelerde, bir öğrenci sisteme giriş yapacak ve diğer öğrenci ile danışman bilgilerini de sisteme girecek" diye konuştu.

12 bölgede finalist olarak belirlenen projelerin 2015 Mayıs ayında Ankara’ya davet edileceğini kaydeden Artvinli, “Ankara’da final sergisinde projeler tekrar değerlendirilecek ve değerlendirme sonucunda her dalda derece alan öğrenciye ve danışman öğretmenine para ödülü ve başarı belgesi verilecek. Final yarışmasında dereceye giren adaylar, YGS’ye girdikleri yıl, bir kereye mahsus olmak üzere, derece aldıkları alanla ilgili bir bölümü seçmeleri durumunda, yarışmada aldıkları derece ile orantılı ek katsayı uygulamasından yararlanacak. Dereceye giren öğrenciler YGS’ye girecekleri yıl, YGS kılavuzunda belirtilen tarih ve şekilde TÜBİTAK’a ek katsayı başvurusunda bulunacaklar” ifadelerini kullandı.