Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) Turizm Fakültesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü, ‘Turizm ve Otelcilikte kariyer seminerleri’nin konuğu Atlas Hava Yolları Sorumlu Kaptan Pilot Doğan Sonay oldu. Sonay, pilot olmasında, Sultanahmet’te İngilizcesini geliştirmek için konuştuğu turistlerin ülkesi hakkında kendisinden fazla bilgi sahibi olmalarının rolünün büyük olduğunu söyledi.

Önceki seminerlerden farklı olarak, daha çok söyleşi şeklinde geçen programda Turizm Fakültesi hocalarından Dr. Senem Yazıcı sorularıyla konuk kaptan pilotu yönlendirdi. İlköğretimi İzmir Alsancak’ta okuduğunu söyleyen Doğan Sonay, 1980’li yıllarda birçok velinin çocuklarını normal liselere göndermekten çekindiğini, sağ sol çatışmalarından dolayı güvenli okullar tercih ettiğini söyledi. Bu sebeple Kuleli Askeri Lisesi’ne kaydolduğunu belirten kaptan Sonay, ilk başta pilot olma hayali kurmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Dil öğrenmeye çok merakım ve hevesim vardı. Dil öğrenmekten ziyade kültür öğreniyordum çünkü. İngilizce eğitimin de verdiği cesaretle hafta sonları Sultan Ahmet’e gider, turistlerle sohbet ederdim. İlk başlarda oldukça utangaçtım; ama zamanla bunu aştım. Askeri lise malum biraz içe kapanıktır, hafta sonlarını iple çekerdim. Turistlerin çoğu kendi ülkemi benden daha iyi biliyorlardı. Ülkemi onların penceresinden seyretmek çok hoşuma gidiyordu. O günlerde kararımı verdim, onlar gibi olacaktım. Çok seyahat edecek, çok yer görecek, kültürleri tanıyacaktım. 1989’da Hava Kuvvetleri’ne başladım. Uçmak hoşuma gidiyordu, özgürsünüz. Bir kartal gibi uçuyorsunuz.”

Sivil havacılığa geçiş için bir sene Hollanda’da yaşadığını aktaran Sonay, Dr. Yazıcı’nın soruları üzerine çalıştığı havayolları hakkında bilgiler verdi. Amerikan yapımı Boeing ve Avrupa yapımı Airbus karşılaştırması da yapan kaptan pilot, “Airbus’lar çok elektronik. Playstation’u iyi oynuyorsanız, bunu da kolay kullanabilirsiniz” dedi. Kaptan pilotluğun zorluklarından ziyade güzel yanlarını anlatan Doğan Sonay, şunları söyledi: “Hayatı renkli yaşamak isteyenler için önerebileceğim bir meslektir pilotluk. Sabah 8, akşam 5 mesaisini istemeyenler için. Uluslararası bir meslek olduğundan diyelim ki bir ülkede yaşamaktan sıkıldınız, başka bir ülkeye gider, anlaştığınız bir havayolu şirketinde çalışabilirsiniz. Pilot kokpite girdiğinde işi sadece mekaniktir; ama hostesler her zaman güler yüzlü olmak ve insanları memnun etmek zorunda. Bu yüzden bence hosteslik pilotluktan daha zor bir meslek.”

Öğrencilerin de sorular yönelttiği söyleşi sonunda Dr. Senem Yazıcı, Sorumlu Kaptan Pilot Doğan Sonay’a katılımından dolayı teşekkür ederek, kendisine plaket takdim etti.

Dönem sonuna kadar sürecek seminerlerin beşincisi, UAÜ kampüsünde gerçekleştirildi. Seminer Turizm Fakültesi öğrencilerinin yanı sıra ilgi duyan tüm öğrencilere açık olarak gerçekleştiriliyor.