Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ); fiziki yapılanması, yeni akademik birimlerin açılması, mevcut birimlerde eğitim-öğretimin kalitesinin artırılması, bilimsel çalışmaların yaygınlaştırılması gibi çalışmaların yanında, bölgenin kalkınmasında üstlendiği öncü görevi de yerine getirme çabası içinde.
 
KMÜ Rektörlüğünün web sayfasında yayınlanan bilgilerde; üç yıl içinde ulusal ve uluslararası nitelikte 6 bilimsel toplantı yapıldığı bildirildi.
 
Eğitim-öğretim ve bilimsel araştırmaların yanında, Karaman’ın sosyal, ekonomik ve kültürel yönden de kalkınmasına katkı vermek istediklerini belirten KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, bu kapsamda üç yıl içerisinde biri uluslararası olmak üzere, toplam altı sempozyum ve kongre düzenlediklerini, 26 ülkeden ve Türkiye’nin tüm bölgelerinden bu bilimsel etkinliklere yüzlerce kişinin katıldığını, bunun da üniversite ve şehrimize çeşitli yönlerden önemli katkılar sağladığını ifade etti. Ulusal Alabalık Sempozyumu hariç, diğer beş sempozyum ve kongrenin ülkemizde ilk defa KMÜ tarafından düzenlenmesinin de önemli olduğunun altını çizen Rektör Gökmen, gelen misafirlere Karaman’ın köklü tarihi, kültürel zenginliği, doğal güzellikleri ve turistik değerlerini tanıtmaya çalıştıklarını belirtti.
 
KMÜ tarafından yapılan sempozyum ve kongrelerde sunulan çalışmalar, Biyoloji Bilimleri Araştırma Derneği yayınlarında (www.nobel.gen.tr) ve International Journal of Social and Economic Sciences gibi uluslararası dergilerde özel sayı olarak yayınlandı. Aynı zamanda kongre ve sempozyumlarda sunulan çalışmaları içeren özet kitapçıklar hazırlanıp kongre web sayfalarında yer aldı ve bütün katılımcılara da e-posta ile gönderildi. Ulusal ve uluslararası dergilerde bu çalışmaların yayınlanması ile araştırma sonuçlarının daha geniş kitlelere ulaşması sağlandı.
 
KMÜ’de yapılan bilimsel toplantılar aşağıda verilmiştir:
1. Ulusal Elma Sempozyumu (20-22 Ekim 2009)
2. Ulusal Alabalık Sempozyumu (6-8 Temmuz 2010 
1. Ulusal Su Kaynakları Sempozyumu (20-22 Ekim 2010)
1. Ulusal Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Kongresi (26-29 Ekim 2010)
1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi (12-14 Mayıs 2011)
1. Ulusal Kırsal Turizm Sempozyumu ( 13-15 Eylül 2011)