’Zeka İstanbul’ projesiyle üstün zekalı ve yetenekli öğrenciler okullarında görev yapan rehber öğretmenler tarafından keşfedilecek.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümü koordinatörlüğünde İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığıyla uygulanan ’Zeka İstanbul’ projesi ile İstanbul’un 39 ilçesinde görev yapan rehber öğretmenler, üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerin keşfedilmesinde kullanılan testlerin uygulanması konusunda eğitimler alarak okullarında eğitim gören üstün zekalı ve yetenekli öğrencileri keşfedecekler.

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından 2014 Yılı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında başarılı bulunan projeler arasında yer alan çalışma için Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı rehber öğretmenler, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitimlere başladı. Okullarda özel eğitim ihtiyacı olan çocukların bulunabildiğine dikkat çeken ’Zeka İstanbul’ proje koordinatörü Haşim Babayiğit, “Okullarımızda verilen eğitimler gerek basitlik, karmaşıklık gerekse müfredatın içeriği bakımından tamamı normal gelişen zihinsel ortalamaya sahip öğrencilere yöneliktir. Ortalamadan sapan, yaş ortalamasının üzerinde gelişen ya da yaş ortalamasının altında yetişen çocuklar yeterince eğitimden yararlanamıyorlar. Dolayısıyla özel bir eğitim ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu özel eğitim ihtiyaçları şu anda okullarımızda, devlet kurumlarımızda veriliyor. Bu öğrencilerin tespiti bakımından yaşıtlarına göre farklılıklarını nasıl belirleyeceğiz? Bu konuda geçerli, güvenilir ve iyi yapılandırılmış testler teknikler var. Bu testlerin nasıl uygulanacağı konusunda rehber öğretmenlerimize eğitimler veriyoruz” dedi.

Proje ile bir farkındalık oluşturmak istediklerini belirten Babayiğit, “Katılımcılar üniversitelerin rehberlik ve psikolojik danışmanlık ve psikoloji bölümlerinden mezun, okullarımızda görevli, rehber öğretmenlerden seçildi. Milli Eğitim bakanlığı mevzuatı gereğince öğrencilerin tanınması sadece rehberlik ve araştırma merkezi bünyelerinde yapılıyor. Bu yüzden rehberlik öğretmenlerimize öncelik verildi. Kalan kontenjan için de okullardaki rehber öğretmenlerden seçildi. Bu iş sayesinde hem bir farkındalık oluşturacağız hem de öğretmenlerimiz şu an okullarda çalışsalar bile ileride rehberlik araştırma merkezlerinde görev yapabilecekler. Bunlar bizim hedef kitlemiz arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

TESTLER NASIL UYGULANIYOR?

Rehber öğretmenlerin eğitim boyunca öğrencilerin yeteneklerini ölçmeye yönelik çeşitli testler uygulayacağını ifade eden Babayiğit, “Burada belirlenen 4 tane zeka ve yetenek testi var. Yetenek testi ile uygulama, yorumlama, değerlendirme, puanlama ve raporlama konusunda yeterlilik sağlamayı amaçlıyoruz. Arkadaşlarımız Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde aldıkları eğitim boyunca birbirlerine uygulama yaparak pratiklik kazanıyorlar. Uygulama konusunda tereddüt ettikleri konularda onlara yardımcı oluyoruz. Farklı okullardan gelen öğretmenler fikir alışverişinde bulunabiliyorlar. Yaşıtlarından farklı gelişen öğrenciler ya da gerisinde olan öğrencilerimiz için de farkındalık oluşturuyoruz” diye konuştu.

Projenin eğitim açısından yararlı olacağını ifade eden öğretmenler şunları söyledi:

“Okuldaki öğrencileri daha iyi tanımak ve yardımcı olmak adına buradayım ve çok güzel bilgiler öğreniyorum. Burada öğrendiği bilgileri öğrencilere uygulayacağım. Bu çalışmanın yararlı olacağını düşünüyorum. Okula dönünce de bunları öğrencilere uygulayacağım. Zeka testi uyguluyoruz ve bu yüzden de daha etkili olmak için bu projeye katıldık. Bu testleri nasıl uygulayacağımızı bilmiyordum ve bunları burada öğreniyorum.”