Bugün gerçekleştirilen TEOG Sınavı sonrası açıklamalarda bulunan Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, "Öğrenciler, bugün girdikleri sınavların olumlu ya da olumsuz muhakemesini bırakarak yarın yapılacak sınav oturumlarına kendilerini hazırlamalılar. Bugün yaptıkları her olumsuz değerlendirme yarın ve ikinci dönemde yapılacak olan sınavlara olumsuz etki edecektir” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, 4 Eylül 2013 tarihinde yaptığı basın toplantısı ile Türkiye’de ortaöğretim kurumlarına geçişte kullanılacak yeni modeli açıklamıştı. Bu yeni modele göre hazırlanan Merkezi Sistem Ortak Sınavlarının ilk oturumları ülke genelindeki tüm 8’inci sınıf öğrencilerine bugün uygulandı. Saat 09.00’da başlayan ilk oturumlar aralıklarla devam ederek 12.00’ye kadar sürdü. Bugün gerçekleştirilen ilk oturumlarda öğrencilere Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden 20’şer soru soruldu ve her sınav için öğrencilere 40’ar dakika süre verildi.

Öğrenciler için sınav sonrası değerlendirmelerde bulunan Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, “Ortaöğretim kurumlarına geçişte kullanılacak TEOG’ un ikinci uygulaması olan Merkezi Sistem Ortak Sınavlarının ilk oturumları hem öğrenciler hem veliler için heyecanlı geçti. Bu heyecan geçmiş yıllara göre daha azdı çünkü sınavların sene içine yayılarak yapılması ve sınav sorularının zorluk düzeyinin azalması öğrencilerin sınav kaygısını dengeledi. Sınavların 1’inci oturumunun geride kalmasıyla birlikte öğrencilere önerim bugün girdikleri sınavların olumlu ya da olumsuz muhakemesini bırakarak yarın yapılacak sınav oturumlarına kendilerini hazırlamaları. Velilere önerim ise, öğrenciye bugün girdiği sınavlarla ilgili olumsuz yorum yapmamaları olacaktır. Bugün yaptıkları her olumsuz değerlendirme yarın ve ikinci dönemde yapılacak olan sınavlara olumsuz etki edecektir” diye konuştu.

UZMANLAR TEOG’U BÖYLE YORUMLADI

Uğur Hazırlık öğretmenleri, sınavı, öğrencilerden alınan bilgiler çerçevesinde değerlendirdi. Okul derslerinin dikkate alan bir öğrenci başarıyı yakalayacaktır diyen Uğur Akademik Kurul Başkanı Adil Kurt, “Türkçe, Matematik ve Din Kültürü Ahlak Bilgisi derslerinin I. Dönem Ortak Sınavları bugün yapılmıştır. Genel olarak bakıldığında okul ders kitaplarına uygun kazanımlar ve soru tipleri öne çıkmaktadır. Okul derslerini dikkate alan bir öğrenci bu sınavlarda başarılı olacaktır. Öğrenciler ve öğretmenler için endişe kaynağı olan müfredat kapsamına ve Eylül ayında açıklanan kazanım dağılımına uyulmuştur. Türkçe ortak sınavının geçen yıla göre ve bugün yapılan diğer sınavlara göre daha kolay olduğu gözlenmiştir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları da geçen yıla göre kolay sorulmuştur. Matematik ortak sınavına bakıldığında ise zorluk düzeyinin geçen yılla aynı olduğu görülmektedir. Sorular özel bir gayretle kolay tutulmuştur. Bununla birlikte soru kalitesi ve tarzına da ayrıca özen gösterilmiştir” ifadelerini kullandı.

Türkçe sorularında ayırt edici sorunun olmadığına dikkat çeken Uğur Liselere Hazırlık Türkçe Bölüm Başkanı Feridun Çakı, “Müfredat kapsamına dikkat edilmiştir ve 9 Eylül 2014’te yayınlanan çalışma takvimine göre kazanımların dağılım çizelgesine uyulmuştur. Geçtiğimiz yıl birinci dönem Türkçe ortak sınavında 13 ‘okuma’, 7 ‘yazma ve dil bilgisi’ sorusu sorulmuştur. Bu yıl ise birinci dönem Türkçe ortak sınavında 16 ‘okuma’, 4 ‘yazma ve dil bilgisi’ sorusu sorularak OKS döneminden beri genel kural haline gelen, alışıldık Türkçe sınav soruları dağılımına geri dönülmüştür. Görselliği temel alan soru yoktur. Ancak soru kökleri ve taradıkları kazanımlar 2008 yılında başlayan SBS soru tipleriyle aynıdır. Ayırt edici, zor diye nitelendirilebilecek bir soru yoktur. Çok kolay sorular hazırlanmıştır. Öte yandan metinler, soru kökleri ve tarzları oldukça özenli ve başarılı bir şekilde hazırlanmıştır. Liselere yerleştirme puanında birinci dönem Türkçe ortak sınavının etkisi az olacaktır” dedi.

Öğrencilerin kolay bir matematik testi ile karşılaştıklarını belirten Uğur Liseleri Hazırlık Matematik Bölüm Başkanı Ali Serdar Şeker, “Matematik testi MEB’in 09 Eylül 2014 tarihli açıklamasında belirttiği konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Fraktallar, Öteleme-Yansıma-Dönme, Histogram, Üslü Sayılar ve Köklü Sayılar konularında sorular yöneltilmiştir. Bakanlıkça dağıtımı yapılan ders kitaplarında farklı bilgilerle yer alan Histogram konusundan, tartışmaya açık olmayacak şekilde net bir sorunun yöneltilmiş olması dikkat çekmiştir. Seviye Belirleme Sınavlarının aksine Merkezi Ortak Sınavlarda temel matematik becerilerini ölçen sorular sıklıkla yer almaktadır. Yapılandırmacı yaklaşım çerçevesinde sorular çok az sayıdadır. Matematik testi genel olarak oldukça kolay sorulardan oluşmaktadır. Konulara göre soru dağılımı geçen senenin sınavlarıyla aynı tutulmuştur. Üslü ve Köklü Sayılar konularından yoğun olarak soru yöneltilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının net cevapları olduğunu söyleyen S. Öztürk, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testi, MEB’in Merkezi Ortak Sınavlar için belirlediği konu kapsamına uygundur. Seviye Belirleme Sınavlarında kullanılan yapılandırıcı yaklaşıma uygun soruların oranı önceki yıllardaki sınavlara oranla daha azdır. Hadis, ayet, paragraf yorumlamaya ve bilgiyi sorgulamaya dayanan sorular daha ağırlıklıdır. Soruların oldukça kolay ve cevaplarının net olduğu görülmüştür” diye konuştu.

Merkezi Sistem Ortak Sınavları ilk oturumlarına giren 8’inci sınıf öğrencisi Yıldırım Adalıoğlu ise şunları söyledi: “Sorular, müfredata uygun ve hazırlandığım tarzdaydı. Türkçe soruları daha çok paragraf ağırlıklı sorulmuştur. Matematik testinde bir soru ayırt edici nitelikteydi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları oldukça kolaydı. Dershanedeki MSOS sorularından da benzer sorular bu sınavda sorulmuştur. Genelde, hazırlandığım biçimde sorularla karşılaştığım bir sınav olduğunu düşünüyorum.”

Yarın gerçekleştirilecek olan II. oturumlarda ise öğrenciler Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden sınava girecek.