Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) tarafından 10-12 Mayıs 2013 tarihlerinde düzenlenen 2. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresine katılan Özbekistanlı Firuze Cumaniyazova, KMÜ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimine röportaj verdi.
 “KMÜ Köklü ve Gelişmiş Bir Üniversite”
Firuze Cumaniyazova, kongreye gelmeden önce Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini internet sayfasından takip ettiğini ve kongre hazırlıklarını titizlikle yaptığını gördüğünü dile getirdi. Cumaniyazova, “Aylar öncesinden her şeyin açıklayıcı ve yeterli bir şekilde hazırlanmış olduğunu fark edince üniversitenin profesyonellikten ödün vermeden çalıştığını anladım.” dedi.
Cumaniyazova, KMÜ ile ilgili düşüncelerini ise şu şekilde anlattı: “Üniversiteniz 5 yıl önce kurulmasına rağmen birçok kongreye ev sahipliği yapmış. Tüm çalışmalarını özveri ile sürdürüyor. Bence KMÜ köklü ve gelişmiş bir üniversite.”
“Karaman Küçük Bir Şehir, Ama Yaptığı İşler Büyük”
Karaman’a ilk defa geldiğini ancak şehri küçük ama şirin bulduğunu belirten Firuze Cumaniyazova, ”Karaman küçük bir şehir, ama yaptığı işler büyük. Türk Dil Bayramına ve 2. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresine aynı anda ev sahipliği yapabiliyor. Bence bunun göz ardı edilmemesi gerekir.” şeklinde konuştu.
Kongrenin son gününde yapıkları geziden çok etkilendiğini ve Karaman’ın tarih kokan yerlerini görmekten büyük keyif aldığını söyleyen Firuze Cumaniyazova, “Karaman medeniyetlerin kesiştiği bir yerde kendine hayat bulmuş.” dedi.
AFGANİSTANLI FİRUZ FEVZİ: “AFGANİSTAN’DA TÜRK DİZİLERİ REVAÇTA”
Kabil Devlet Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin kurucularından olan Firuz Fevzi yüksek lisansını Atatürk Üniversitesinde yaptıktan sonra Afganistan’a dönerek akademik çalışmalarda bulunduğunu ancak Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından düzenlenen kongrenin Türkiye’yi görmesi için fırsat yaratması üzerine çok özlediği Türkiye’ye tekrar geldiğini ifade etti.
 “Afganistan’ın Dönüşümünde Türkiye’nin Katkısı Büyük”
Afganistan’ın 2001’e kadar sürekli savaş halinde olduğu için ülkesinde doğru dürüst eğitim yapılamadığını söyleyen Fevzi, “Biz eğitime susamış bir toplumuz. Ülkemin dönüşümünde Türkiye’nin katkısı büyük olmuştur.” dedi. Firuz Fevzi, Türkiye’de kaliteli bir eğitim sistemi olduğunu ve Afgan üst düzey yöneticilerinin Türkiye’de öğrenim görmeye çalıştıklarını dile getirerek “Bakanlarımızın çoğu Türkiye’de eğitim almıştır.” şeklinde konuştu.
Pekinli Ahmet Hojam: “Türkçeyi Almanya’daki Türklerden Öğrendim”
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) tarafından 10-12 Mayıs 2013 tarihlerinde düzenlenen 2. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresine katılan Pekinli Ahmet Hojam, KMÜ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimine röportaj verdi.
“Türkçeyi Almanya’daki Türklerden Öğrendim”
Çin’in başkenti Pekin’de doğup büyüyen ve Uygur Türklerinden olduğunu belirten Ahmet Hojam, Türkçe macerasının Almanya’da başladığını söyledi. Almanya’ya gidene kadar Türkçeyi hemen hemen hiç bilmediğini dile getiren Ahmet Hojam, “Frankfurt Üniversitesinde Türkoloji Bölümünde doktoraya başladım. Almancam da zayıf olduğu için okulda zorlanıyordum. Almanya’da yaşayan Türklerle tanışınca hem çevre edindim hem de Türkçeyi çabucak öğrendim.” dedi.
Almanların soğuk insanlar olduğunu ve Doğu Asyalı bir ırka mensup olduğu için kendisiyle konuşmadıklarını söyleyen Hojam, “Uygurlar ve Türkler kardeş iki halktır. Bu kardeşliğimiz yurtdışında daha da pekişmektedir.” şeklinde konuştu.
 “Bin yıldır ayrıyız ama yine de akrabayız.”
2. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresine katılmak için geldiği Karaman hakkında da görüşlerini dile getiren Hojam “Karaman’da yürüdüğümde bize çok benzer insanlar gördüm. Bin yıldır ayrıyız ama yine de akrabayız.” ifadelerini kullandı.