Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Topluluğu öğrencilerinin tertiplediği konferansın konuğu Gemlik Belediye Başkanı Avukat Refik Yılmaz oldu.

Asım Kocabıyık Meslek Yüksek Okulu Kültür Merkezi’nde yapılan “hukuk ve siyaset” konulu konferansta konuşan Başkan Refik Yılmaz, kuvvetler ayrılığı ilkesi üzerinde durdu. Yılmaz, “Anayasaya göre hepsi işini yapacak, birbirine müdahale etmeyecek. Hukuk kitabında bu yazıyor, ama her zaman bu uygulanmıyor. Türkiye’de kuvvetler ayrılığı hiçbir zaman sağlanamamıştır. Demokrasiye, yönetime ve hukuka her zaman müdahaleler olmuştur. Halbuki erkler bağımsız olmalıdır. Birbirinden etkilenmemeli, birbirini yönetmeye kalkışmamalıdır” dedi.

Türkiye’de son 12 yılda hak ve hürriyetler alanında büyük ilerlemeler kaydedildiğini ifade eden Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, buna örnek olarak, AİHM davalarında ülkemiz aleyhine açılan davalardaki düşüşü gösterdi. Yargıdaki kamplaşmaların tehlikelerine de işaret eden Yılmaz, “Senin hâkimin, benim savcım olmaz. Türkiye bundan çok çekti. Bu durum hukuka olan güveni sarstı. HSYK seçimleri oldu. Onun adayı, bunun listesi dendi. Oysa tek aday hukuk olmalıydı. Buna rağmen hak ve özgürlükler, anayasal ve kanuni düzenlemeler umut vericidir” diye konuştu.