Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü tarafından düzenlenen “Yunanistan Eğitim Sisteminde Yapı, Sistem, Sorunlar, Karşılaştırmalar ve Öneriler” konferansı, Eğitim Fakültesi Seminer Salonu’nda yapıldı.

Konferansa, İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğu Uluslararası İlişkiler Uzmanı Nikiforos Tsravopoulos konuşmacı olarak katılırken, konferansın moderatörlüğünü Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Akman Erkılıç yürüttü. Konferansa ayrıca Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Coşkun Bayrak ve pek çok öğretim elemanı da katıldı.

Tsravopoulos, Yunanistan Eğitim Sistemi’ni temelinden anlattı. Tsravopoulos, “Papaz okulları Yunan Eğitim Sistemi tarihinde çok önemlidir. Çünkü mesleki eğitim veren papaz okullarında Aristo, Sokrates, Heredot gibi önemli Yunan düşünürler bu eğitim ile yetişmişlerdir” dedi.

“OSMANLI DÖNEMİ’NDE ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR DÖNEM YAŞANDI”

Yunanistan’da ilk yapılanmış okulların Papaz Okulları olduğunu ifade eden Tsravopoulos, Osmanlı Dönemi’nde Yunanistan Eğitim Sistemi’nin Osmanlı tarafından yönetildiğini, o dönemde Yunan Uygarlığı’na ilişkin tarih, coğrafya ve benzeri dersler okutulduğunu ve öğretiminde özgürlükçü bir dönem yaşandığını belirtti. Yunanistan’da bizde ilkokula karşılık gelen 6 yılık ilköğretim döneminden sonra 3 yıllık Junior okullarının varlığından söz eden Tsravopoulos, sonrasında da bizdeki liseye karşılık gelen 3 yıllık Senior okullarının olduğunu kaydetti. Tsravopoulos devamında gelen eğitim hayatı da meslek yüksekokullarına denk gelen okullarla üniversitelerden oluştuğunu, zorunlu eğitimin de 9 yıl olduğunu söyledi. Junior okullarının birinci sınıfından itibaren ikinci yabancı dil öğrenmeye başlayan Yunanistan gençlerinin bir de “Antik Yunan Diline Giriş” dersi olduğunu sözlerine ekleyen Tsravopoulos, Antik Yunan Diline Giriş dersinin kendileri için çok önemli olduğunu böylece dil köklerini öğrenmekte olduklarını aktardı.

“OKULDAKİ BAŞARILAR ÜNİVERSİTE SINAVINI YÜZDE 10 ETKİLİYOR”

Derslerin 45 dakika olduğu ve haftada 35 saat eğitimin görüldüğü Junior okullarının birinci yılında, bir haziran sınavı bir de ekim sınavı olduğuna değinen Tsravopoulos, “Bunlar ulusal sınavlar değil. Her okulun kendisine özgü yaptığı sınavlar var. Bu uygulama Senior okullarına kadar böyle devam ediyor” dedi.

Yunanistan Eğitim Sistemi’nde her kademede hangi derslerin okutulduğunu anlatan Tsravopoulos, üniversiteye girmeden bir ulusal sınav olduğundan ve okuldaki başarıların üniversite sınavını yüzde 10 etkilediğinden söz etti. Tsravopoulos, ülke topraklarındaki farklı bölgelerin ekonomilerine katkıda bulunmak için üniversite kampüslerini farklı noktalara taşıdıklarını da ifade etti. Tsravopoulos son olarak, üniversite eğitiminde parası olanların özel üniversiteye gitme imkânı olduğunu da belirterek; eğitimde özelleşmenin sorunları üzerinde durdu.

Tsravopoulos, konferans sonunda katılımcıların sorularına cevap verdi.