Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Ünal, dünyada benzinin en pahalı ülkeler içinde Norveç, Hollanda ve İtalya’dan sonra Türkiye geldiğini hatırlatarak, halen en cazip alternatif yakıtın sıkıştırılmış doğalgaz, yani CNG olduğunu söyledi.

Ünal, yaptığı açıklamada, akaryakıt fiyatlarının artmasıyla birlikte hem çevre ve insan sağlığı için son derece zararlı olan 10 numara yağ kullanımının tehlikeli boyutlarda arttığını belirtti. MMO Şube Başkanı Hakan Ünal, “CNG ise egzoz gazlarının doğaya verdiği hasarı en aza indiren yakıttır. Bu sebeplerden dolayı özellikle toplu taşıma araçlarında başta olmak üzere tüm araçlarda güvenle ve benzinli araçlarda yüzde 40-50 mazotlu araçlarda yüzde 30-40, LPG’li araçlarda yüzde 20-30 tasarruflu kullanabilecek bir yakıttır” dedi.

CNG’nin şuan için binek otomobillerde kullanımının genel şartlar altında ekonomik olmadığını vurgulayan Ünal, ancak özellikle toplu ulaşım ve lojistik amaçlı kullanılan büyük araçlarda kullanımının yaygınlaştığını kaydetti. Otobüs, kamyon ve büyük arazi taşıtlarında kullanılmaya başlanması, özellikle kamu kurumları, belediyeler ve lojistik firmaları için oldukça karlı bir yatırım olacağını ifade eden Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Hakan Ünal, “Avrupa’da bir çok başkente CNG kullanmayan toplu ulaşım araçlarının girişi yasaklanmaya başlanmıştır. Ekonomik avantajlarının yanı sıra, CNG insan sağlığına en büyük hasara yol açan partikülleri üretmeyen bir yakıttır. Dizel yakıta göre is üretimi yaklaşık yüzde 60 daha düşüktür” diye konuştu.

Dünyada araçlarda CNG’yi yakıt olarak kullanan bazı ülkeleri sayan Ünal, ülkemizde de Ankara, Kayseri, Kocaeli, Gaziantep Büyükşehir, Afyon’daki halk otobüsleri, Konya Büyükşehir, Düzce Halk Kooperatifi, Bolu Belediyesi CNN kullanan araçların sayısını vererek şunları söyledi:

“Dünya’da ve Türkiye’de alternatif araç yakıtı olarak kullanımı hızla yaygınlaşan CNG’li araçlar, şehrimizde de hem ekonomik hem de çevreye zarar verememesi nedeniyle kullanıma bir an önce geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bunun için öncelikle kentimize bir CNG dolum istasyonu kurulması gerekmektedir. Belediyelerimizin ve büyük Lojistik firmalarının bu konuda kente öncülük etmeleri durumunda, öncelikle kendi araçlarının dönüşümünü yapmak suretiyle bütçelerine orta ve uzun dönemde önemli bir katkı sağlayabilirler.“