KAYSERİ (AA) - Kayseri'de düzenlenen 11. Türk Dünyası ile Akraba Toplulukları Tarım Fuarı, Dünya Ticaret Merkezi fuar alanında kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Açılış töreninde konuşan Atlas Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Atasagun, fuara bu yıl bin 900 firmanın katıldığını söyledi.

Katılımcıların hem makineleri hem de ürettikleri ürünleri ziyaretçilerin beğenisine sunacağını ifade eden Atasagun, aynı zamanda Türk dünyası ve akraba topluluklarından da 18 ülkeden temsilcilerin bulunduğunu, bunların da ülkelerini tanıtma imkanı bulacağını belirtti.

Tarım fuarına 2006 yılında 30 firma ve 2-3 bin ziyaretçiyle başladıklarına dikkati çeken Atasagun, şimdi 2 bine yakın firmanın katıldığı ve 250 bine yakın ziyaretçisi olan devasa bir organizasyon haline geldiğini vurguladı.

Atasagun, 40 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen fuara yurt dışından da katılımcılar alınarak uluslararası düzeye ulaşıldığını ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan da geçen yıl fuarda 250 bin ziyaretçiye ulaştıklarını, hedeflerinin bu yıl bu rakamı geçmek olduğunu kaydetti.

Kayseri'de tarım fuarını marka haline getirmeye çalıştıklarını dile getiren Kayacan, Türkiye'nin gayri safi milli hasıla bakımından tarımda Avrupa birincisi ve dünya yedincisi olduğuna işaret etti. Kayacan, "Bu rakamlar bize yetmez. İnşallah Avrupa'da birinciliğimiz devam edecek. Dünyada da ilk üçe girmek için mücadele veriyoruz. Kayseri, ticaret, sanayi şehri. Aynı zamanda tarım şehri. TÜİK verilerine baktığımızda hayvansal üretim olarak Türkiye'de 11'inci, bitkisel üretimde 24'üncü sırada. Geleceğin sektörü tarım. Bundan dolayı iş adamlarımıza tarıma dayalı yatırımlar yapmaları konusunda tavsiyede bulunuyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Atlas Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Atasagun fuara destek veren kuruluş temsilcilerine plaket takdim etti.

Daha sonra Kayseri Vali Vekili Erdoğan Aygenç, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve diğer davetlilerin katılımıyla fuarın açılışı yapıldı.

Davetliler, fuar alanında stantları gezerek yetkililerden bilgi aldı.

11. Türk Dünyası ile Akraba Toplulukları Tarım Fuarı, pazar gününe kadar açık olacak.