İstihdam seferberliğiyle işsizlere hem kamuda hem özel sektörde kapılar hızla açılıyor. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) da bir aylık dönemde 130 bin kişiyi işe yerleştirerek rekora imza attı. İş arayanlar İŞKUR aracılığıyla özel sektöre yerleştirilirken, şubat ayı itibarıyla 70 bin açık iş için acilen eleman aranıyor. Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre açık işte imalat-toptan, perakende-ticaret, konaklama ve yiyecek hizmetleri, inşaat-ulaştırma, depolama başı çekiyor.

Şubattan itibaren işverenlerin aldıkları her artı bir istihdamın maliyeti de yüzde 30 ucuzladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İşsizlik Sigortası Fonu’nda 103 milyar liranın üzerinde para olduğunu belirterek, bunun işsizliğin azaltılması, istihdamın korunması ve artırılması amacıyla kullanıldığını ifade etti. Bu yıl girişimcilik eğitimlerine 100 bin kişinin katılması öngörülürken, meslek kurslarına da 100 bin genç alınacak. İstihdam bürolarının sayısı da 2004’e göre 25 kat artarak 500’ü geçti. İstihdam büroları bu yıl itibarıyla geçici iş ilişkisi kurmada daha aktif rol üstlenecek.

3.1 MİLYARLIK KAYNAK

Hükümet, 1.5 milyon istihdam hedefi için 12 milyarlık destek öngörürken, kilit rol üstlenecek olan İŞKUR da 3.1 milyar kaynak ayıracak. İlk planlamaya göre kurum, bu yıl 300 bin kişiyi işbaşı eğitim programı, 100 bin kişiyi girişimcilik eğitim programı, 100 bin kişiyi de toplum yararına çalışma programından yararlandıracak.