Eylül 2014 itibariyle yüzde 0.14 artan tüketici fiyatlarının 2014 Ekim ayında yüzde 1.90 olarak gerçekleştiğini belirten YILSİAD Başkanı Feridun Özyüksel, yıllık enflasyonun ise yüzde 8,86 seviyesinden yüzde 8.96’ya yükseldiğini söyledi.

2014 Ekim ayı enflasyon oranları hakkında bilgi veren YILSİAD Başkanı Feridun Özyüksel, "Eylül 2014 itibariyle yüzde 0.14 düzeyinde artan tüketici fiyatları, 2014 Ekim ayında yüzde 1.90 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon yüzde 8,86 düzeyinden yüzde 8.96’ya yükseldi. Merkez Bankası, Ekim 2014 enflasyon raporunda yıl sonunda orta noktası yüzde 8,9 olmak üzere yüzde 8.4 ile 9.4 aralığında gerçekleşeceğini tahmin etti. Enflasyon tahminini ise Temmuz 2014’e göre 0.4 puan yukarı revize edeceğini söyledi. Bu revizyonun gerekçeleri olarak ise, etkileri azalsa da ’döviz kurundaki değer kaybı’, ’gıda fiyatlarındaki artış’ ve ’fiyatlama davranışlarındaki bozulma’ olarak gösterdi. Bu durumun iç talebin azaldığı bir politika ortamında gerçekleşmesi, enflasyon dinamiklerinde bir katılığın oluştuğunu ve sorunun para politikasının konjoktürel yönetiminden ziyade yapısal bir niteliğe büründüğünü gösteriyor" diye konuştu.

Genel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde de bulunan YILSİAD Başkanı Özyüksel, ABD Merkez Bankası FED’in gevşek para politikasını sonlandırmış olduğunu, ancak politika faiz artırımının zamanlama ve büyüklüğüne ilişkin belirsizliğinin ise sürdüğünü söyledi. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası ECB’nin, deflasyonist eğilimler karşısında politika faizlerinde indirime gittiğini ve varlığa dayalı menkul alımları yoluyla para politikasını gevşettiğini hatırlatan Özyüksel, IMF’nin tahminlerinin küresel büyümenin yavaşlayacağı, gelişmiş ülkelerin düzenli bir durgunluğa gireceği ve gelişmekte olan ülkelerin ise potansiyel büyümelerinin altında kalacağı yönünde olduğunu da unutmamak gerektiğine dikkat çekti.

Avrupa ülkelerinde zayıf büyüme performansı ve yakın coğrafyamızda meydana gelen jeopolitik gelişmelere rağmen ekim ayı ihracatının yüksek performans gösterdiğine işaret eden Özyüksel, Euro alanındaki deflasyonist eğilimlerin güçlenmesi ve politik belirsizliklerin, ihracat ve dolayısıyla ihracatın büyümeye katkısı üzerinde risk oluşturacağını ifade etti.