Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Asgari ücret yılın ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için ise yüzde 6 oranında arttırılmıştır. Asgari ücrette 2015 yılındaki ortalama artış yüzde 12.30 olarak gerçekleşmiş bulunmaktadır. Bin TL eşiğini de bu toplantılar neticesinde asgari ücrette aşmış bulunmaktayız” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında, 4’üncü toplantısını yapmak üzere toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan Bakan Çelik, asgari ücretin çalışanlar için koruma ücreti olduğunu belirterek, “Çalışanlara bu ücretin altında bir ücret teklif edilemez anlamına gelmektedir. 2009 yılında asgari ücret üzerinden beyan edilenlerin oranı yüzde 44 iken bugün itibariyle asgari ücret üzerinden beyan edilenlerin oranı yüzde 36’ya gerilemiş bulunmaktadır. Yani yaklaşık 4 milyon 700 bin çalışanımızın asgari ücret üzerinden beyanlarının gerçekleştiğini özellikle vurgulamak istiyorum” diye konuştu.

“TÜRKİYE, YAŞANAN KÜRESEL KRİZE RAĞMEN ÜCRET ARTIŞLARINDA PEK ÇOK GELİŞMİŞ ÜLKEYE GÖRE DAHA İYİ BİR DURUMDADIR”

Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde komisyonda görev alan kamu kurumlarından Türkiye’nin 2014 yılında gerçekleşen ve 2015 yılında hedeflenen ekonomik durumuyla ilgili ayrıntılı raporların alınıp incelendiğini bildiren Çelik, şöyle konuştu:

“Buna göre orta vadeli program çerçevesinde 2015 yılında hedeflenen enflasyon oranı yüzde 5, gayri safi yurt içi hasıla büyüme oranı ise yüzde 3.3 olarak öngörülmektedir. Hükümetimiz döneminde emeklilerimize olduğu gibi çalışanlarımız da enflasyona ezdirilmemiştir. Bu kapsamda 2002’de bekar bir çalışanın, işçinin 184 TL olan net asgari ücreti 2014’te 891 TL’ye yükselmiştir. Artış oranı yüzde 383’tür. 2014 yılında geçerli olan nominal asgari ücret düzeyleri göz önüne alındığında ülkemizdeki asgari ücret 8 AB üyesi ülkeden daha yüksek seyretmektedir. Satın alma gücü paritesine göre yapılan hesaplamalarda ise ülkemiz 10 AB ülkesini geride bırakmaktadır. ILO’nun küresel ücretler raporuna baktığımızda ise dünyada ortalama reel ücretlerde ciddi bir erime olduğu görülmektedir. 2007’de 100 birim olan ücretler 2013’te İtalya’da 94’e gerilemiş, İngiltere’de 92’ye, İspanya’da 96’ya, Yunanistan’da ise 100 birim ücret 75’e gerilemiş. ABD’de 101’e yükselmişken aynı dönemlerde Türkiye’de ücretler 115’e yükselmiştir. Dolayısıyla Türkiye yaşanan küresel krize rağmen ücret artışlarında pek çok gelişmiş ülkeye göre daha iyi bir durumdadır.”

“6 OCAK’TA TBMM’DE KOMİSYONDA GÖRÜŞMELERE BAŞLAYACAĞIMIZ KANUN TASARISIYLA 3 ÇOCUKLU ASGARİ ÜCRETLİDEN GELİR VERGİSİ ALINMAYACAKTIR”

19 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre asgari ücretin belirlenmesinde 16 yaş ayrımının kaldırıldığını ve her yaşta çalışan işçiler için tek bir asgari ücretin belirlenmesinin sağlandığını hatırlatan Bakan Çelik, “Şuanda eşi çalışamayan 4 çocuklu asgari ücretliden gelir vergisi alınmamaktadır. 6 Ocak’ta TBMM’de komisyonda görüşmelere başlayacağımız kanun tasarısıyla 3 çocuklu asgari ücretliden gelir vergisi alınmayacaktır” ifadelerini kullandı.

“NET ASGARİ ÜCRET BEKAR İŞÇİ İÇİN 2015’İ İLK 6 AYI İÇİN 949 TL’YE, İKİNCİ 6 AYI İÇİN İSE BİN TL OLARAK BELİRLENMİŞ BULUNMAKTADIR”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 4 toplantının ardından çalışmalarını tamamladığını ifade eden Çelik, “Buna göre bekar bir işçi için aylık brüt asgari ücret 2015 ilk yarısı için bin 202 TL’ye, 2015 ikinci 6 ayı için bin 274 TL’ye yükseltilmiş bulunmaktadır. Aylık net asgari ücret bekar işçi için 2015’i ilk 6 ayı için 949 TL’ye, ikinci 6 ayı için ise bin TL olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Böylece asgari ücret yılın ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için ise yüzde 6 oranında arttırılmıştır. Asgari ücrette 2015 yılındaki ortalama artış yüzde 12.30 olarak gerçekleşmiş bulunmaktadır. Bin TL eşiğini de bu toplantılar neticesinde asgari ücrette aşmış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

“BU ÜCRETİ MAALESEF YETERSİZ GÖRÜYORUZ”

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer alan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program’da 3+3 oranlarının aşıldığını belirterek, "Bizim beklentimizle bu rakamlar uyuşmamaktadır. Çalışanların yaşam koşulları dikkate alındığında biz, bu ücreti maalesef yetersiz görüyoruz. O bakımdan Türk-İş olarak bu karara muhalefet ettiğimizi sizlere ifade ediyorum" ifadelerini kullandı.

“BİZİM HİÇ HAYAL BİLE ETMEDİĞİMİZ YÜZDE 6+6 ORANLARINA GELDİ”

TİSK Temsilcisi Metin Demir ise işçi ve işveren tarafının belirlenen ücretten memnun olmadığını ifade ederek, enflasyondaki artış oranı ve birçok parametre sonucunda alınan veriler doğrultusunda tekliflerini yüzde 4,5+4,5’a çektiklerini anlatarak, "Tekrar görüşmeler neticesinde iki tarafın anlaşması gerekiyordu. İşçi tarafının anlaşmaya hiçbir şekilde yanaşılmaması bizi anlaşmaya zorladı. Bizim hiç hayal bile etmediğimiz yüzde 6+6 oranlarına geldi. Asgari ücreti arttırarak işe ulaşmayı zorlaştırabiliriz endişesini taşıyoruz. Var olan istihdamda şuanda çalışanlarında işini kaybetme tehlikesini de düşünmemiz gerekiyor. Birçok parametreyi hesap edersek daha sağlıklı olur" dedi.