İŞKUR’ dan yapılan açıklama;
“İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesi için Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü tarafından yapılan İşgücü Piyasası talep araştırması tamamlandı. Araştırma sonuçlarına göre Karaman’da her 100 işyerinden 29’unde açık iş olduğu ve 2015 yılı içerisinde her 100 işyerinden 33’ünde eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildi.
Karaman genelinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile yapılan 2015 Yılı "İşgücü Piyasası Talep Araştırması" bazıları beklenen, bazıları ise ilginç sonuçları da beraberinde getirdi.

AÇIK İŞ ORANI YÜZDE 3,7

Yapılan araştırma sonucunda Karaman genelinde 888 kişilik açık iş bulunurken, buna ek olarak, Karaman’ın “açık iş oranı” yüzde 3,7 olarak hesaplandı. Açıklamada şu bilgilere yer verildi. Başka bir deyişle, Karaman’da her 100 kişilik kadronun 96,3’ü dolu 3,7’si ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 29,2’i, açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir ifade ile her 3 işyerinden 1’inin açık işi bulunmaktadır. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 30 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir.  Açık işler için yüzde 19,9 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 3,8 lise ve dengi eğitimler ve yüzde 5,8 lise üstü eğitimliler ve yüzde 0,3 oranında çıraklık eğitimi sahipleri rağbet görmektedir.

EN FAZLA ARANAN MESLEK BİSKÜVİ İMALAT İŞÇİSİ

Karaman’da kaydedilen 888 açık işin arasında ise; bisküvi imalat işçisi (287), unlu mamuller paketleme işçisi (39) temizlik görevlisi (29), gofret imalat işçisi (25), ağaç biçme makinesi operatörü (hızarcı-keresteci) (22),bisküvi düzeltme işçisi (21), mermer işçisi (20),  meyve sebze ayıklama işçisi (15), gaz altı kaynakçısı (14), forklift operatörü (13), plastik mamuller imal işçisi (13), paketleme işçisi (gıda) 11, şoför (yolcu taşıma) (10), bulgur imal işçisi (10),  çağrı merkezi müşteri temsilcisi (10), makineci (dikiş) (10), karton ve mukavva kutu imal işçisi (10), plastik doğramacı/ PVC doğrama imalat ve montajcısı (10)  mesleklerinin başı çektiği kaydedildi.

Karaman İşgücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin % 33’ü eleman temininde güçlük çektiğini belirttiler. Başka bir deyişle, ilimizde yaklaşık her 3 işverenden 1’i işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlanıyor. Ülkemizde ise her 100 işverenden 27’si istediği elemanı bulmada farklı nedenlerden ötürü temin güçlüğü çekiyor. İşverenlerce bu durumun baş sebebi olarak ülkemizde olduğu gibi ilimizde de ‘gerekli mesleki beceri/niteliğe sahip eleman bulunamaması’ olarak gösteriliyor. 
Belirtmekte fayda var ki, söz konusu araştırmada ilimizdeki işverenler toplamda 833kişilik iş pozisyonu temin güçlüğünün mevcut olduğunu ifade etmişlerdi.

İSTİHDAM ARTIŞI BEKLENİYOR

Karaman İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçları 30 Nisan 2016 tarihi itibariyle istihdamda 837 kişilik net artışın beklendiğini ortaya çıkardı. Başka bir deyişle, işverenler bugüne kıyasla, 30 Nisan 2016 tarihinde istihdamın net olarak yüzde 3,6 artmasını bekliyor.
30 Haziran 2016 tarihinde sektörler itibariyle net istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, en yüksek net istihdam artışı beklenen üç sektör; yüzde 12,7 ile inşaat, yüzde 11,4 ile idari ve destek hizmetleri faaliyetleri ve yüzde 6,8 ile konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetleri olarak öne çıktı.

EN FAZLA İSTİHDAM ARTIŞI İMALAT SEKTÖRÜ İLE ÖZDEŞLEŞMİŞ MESLEKLERDE BEKLENİYOR

Çalışmaya göre ilimizdeki işyerleri özellikle gıda imalatı sektörü ile özdeşleşmiş bisküvi imalat işçisi, çikolatalı ürünler imalat işçisi ile çağrı merkezi müşteri temsilcisi, inşaat kalfası genel, garson servis elemanı, gaz altı kaynakçısı, inşaat elemanları kalıpçısı (sıvacı),sıvacı, makineci (dikiş) ve meyve sebze ayıklama işçisi meslekleri 30 Nisan 2016 tarihi itibariyle istihdam artışının diğer mesleklere göre daha çok olacağını düşünüyorlar.

İPTA 2015 ANALİZ RAPORUNA İNTERNETTEN ÜCRETSİZ ERİŞİM İMKÂNI

İPTA 2015 çalışmasının detaylı analizini yer aldığı Karaman İPTA 2015 Analiz Raporuna
http://www.iskur.gov.tr/tr-tr/kurumsalbilgi/raporlar.aspx#dltop  adresinden Kasım 2015’ten itibaren erişim mümkün olacak. 

İPTA 2015 Analiz Raporu 70’in üzerinde kaynak ve resmi istatistik otoritelerinin (TÜİK, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR, SGK, TOBB, EUROSTAT, OECD, Dünya Bankası vb) verileriyle destekli olarak hazırlandı. Aynı zamanda bu yıl ilimizde yapılan Karaman İş Arayan Beklentileri Araştırması (KİBA 2015) elde edilmiş verilerin desteklediği Rapor, ilimiz ve ülkemiz işgücü piyasası ile ilgili açık işler, açık işlerde temin güçlüğü, gelecek dönem istihdam artış beklentisi gibi oldukça önemli göstergeleri işveren ve işgücü nesnesinde çözümleme fırsatı sunuyor. İŞKUR İdari teşkilatta yerel ve merkezi yapı arasındaki işbirliğinin sağlanmasında önemli bir vazifeyi yerine getirmeye gayret gösteriyor. Yerel işgücü piyasasındaki saha araştırma çalışmalarımız böylelikle, taşra teşkilatında yer konumlandığımız Türkiye İş Kurumu  Genel Müdürlüğümüz ile doğal üyesi olduğumuz İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu arasında kurmuş olduğumuz köprü vasıtasıyla koordineli şekilde tam bir uyumla yürütülüyor.

TAHMİN YERİNE VERİYE DAYALI BİLGİ SİSTEMLERİ YÖNETİŞİMİ

Karaman İŞKUR, piyasada resmiyette olması gereken bir kurum profilinin ötesinde çalışmalar sergilemeyi kendisine misyon atfediyor. Bizzat sahada yer alarak işgücü piyasasında aktif aktör olarak konumumuzu korumayı hedefliyor. Öyle ki, ilimizdeki işgücü piyasasında arz ve talep veri ağını, eşleştirme mekanizmasını kurarak piyasadaki etkileşimlere kamu yararı gözetiminde tam ve zamanında müdahil olmak için saha araştırmalarını hız arttırarak devam ettiriyor. Çalışmalarında salt tahminlerden öte, sahadan elde edilmiş verilere dayalı enformasyon ve bilgi üretim teknolojilerini kullanmayı ilke ediniyor.

KARAMAN İŞKUR, YEREL İŞGÜCÜ PİYASASINDA ARAŞTIRMA ÇALIŞMALARINA DOYMUYOR
SON ONİKİ AYDA 6 BÜYÜK SAHA ARAŞTIRMASI

Karaman İŞKUR, son oniki aylık zaman dilimine yöntem ve kapsam bakımından idari ve bilimsel tutarlılığa haiz 6 büyük araştırmayı sığdırmayı  başardı. Geçen yılın kasım ayından beri  Açık İş İstatistikleri Araştırması ( AIIA 2014-1, AIIA 2015-1 ve AIIA 2015-2) adıyla üç açık iş araştırması ile Karaman İş Arayan Beklentileri Araştırması (KİBA 2015) ve İşgücü Piyasası Talep Araştırması (İPA 2015) adı altında birer iş arayan beklentileri ve işveren talebi araştırması yapan İŞKUR, Ağustos Ayı içerisinde (17-28 Ağustos 2015) AIIA 2015-3’ü gerçekleştirdi. Ayrıca bu açık iş araştırmalarının devamı niteliğinde bir diğer panel araştırma çalışması, AIIA 2015 4’ün Kasım ayı içinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.”