AYDIN (AA) - ABD'den yapılan pamuk ithalatının haksız rekabete neden olduğu iddialarına yönelik soruşturmada son aşamaya gelindi.

Ekonomi Bakanlığının hazırladığı ve haksız rekabetin bulunduğu sonucuna varılan rapor, 24 Şubat'ta tarafların değerlendirmesinin alınmasının ardından sonuca bağlanacak.

Üretici temsilcileri ABD pamuğuna antidamping vergisi konmasını beklerken sanayici, vergi konsa dahi durumun değişmeyeceğini savunuyor.

Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonucu ABD menşeli pamuk için 2014 yılında başlatılan damping soruşturması kapsamında 2012-2014 yıllarındaki incelemenin sonuçları nihai raporla açıklandı.

Rapora göre 2012-2014 döneminde ABD'den pamuk ithalatı miktar olarak yüzde 52, değer bazında ise yüzde 40 arttı, yerli üreticilerin satış miktarı yüzde 35, satış hasılatı ise yüzde 45 düştü.

Yerli üretimin bu süreçte iç pazardan aldığı payın yüzde 34, kayıtlı üretici sayısının ise yüzde 10 gerilediği bilgilerine yer verilen raporda yerli üretimin payını kaybetmesinin ana sorumlusunun ABD'li firmaların fiyatlarını yüzde 1 - 2,9 kırması ve yerli pamuk fiyatlarını yüzde 10-12 baskı altında tutması olarak gösterildi.

Muhabir: Tolga Albay/Necip Uyanık