Boğaziçi Zirvesi’ne katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Enflasyonumuz şu an tek haneli. İnşallah daha düşük tek haneli enflasyona ulaşacağız” dedi.

Four Seasons Otel’de düzenlenen “5. Boğaziçi Zirvesi” ikinci gününde devam ediyor. Zirveye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, işadamı Ali Ağaoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Zirvenin bugünkü oturumunda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, içinde bulunduğumuz coğrafyada çok ciddi değişim olduğunu söyleyerek, “Son yüzyıldır bölgemizde en büyük değişim şu anda fiilen yaşanmakta. Kuşkusuz diyaloğa ve işbirliğine her zamandan daha fazla ihtiyacımız var. Siyasi diyaloğun temel çözüm aracı olacağını inancımız devam ediyor. Türkiye aralık tarihinden itibaren çok önemli sorumluluğu üstlendi. G 20 platformunun başkanlığını aldı. Bu ağır ve onurlu sorumluluğu inşallah gerçekleştireceğiz. Küresel ekonomi ve finans sistemi açısından G-20 çok önemli platform. Bizim de dönem başkanlığımızda G-20 Liderler Zirvesi 15-16 Kasım’da Antalya’da da yapılacak. Bir sonraki dönem başkanı seçilen Çin’e o zirvenin ardından başkanlığı devredeceğiz. Dönem başkanlıkları sırayla otomatik olmuyor. Biz seçildik hem de yüzde yüz tam mutabakatla seçildik” dedi.

Türkiye’nin dönem başkanlığında ele alınacak konulara da değinen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Başkanlığımızda büyüme çerçevesi bir numaralı en önemli konusu. Avrupa’da büyüme çok zayıf kırılgan ve dengesiz. Artık Dünyanın daha önce yaşadığı büyüme oranlarına hiçbir zaman ulaşmak söz konusu olmayacak. İkinci konu ise ‘söz verdiğini yap, yapamazsan da niye yapamadığını anlat.’ Finansal düzenlemeler üçüncü konu. Dördüncü konu uluslararası finansal mimari. Beşinci konumuz uluslararası vergilendirme” şeklinde konuştu.

Altıncı konunun enerji olduğunu ifade eden Ali Babacan, “İlk defa bir G-20 enerji bakanları toplantısını düzenleyeceğiz G-20 tarihinde. Uluslararası ticaret kurumları önemli bir gündem maddesi. İstihdam sekizinci gündem maddesi. Dünyada büyüme bir miktar daha iyileşmeye başladı. Belki de krizin en önemli bölümü geride kaldı. Dokuzuncu madde iklim değişikliğinin finansmanı. İklim değişikliği dünyayı tehdit eden en önemli şey şu anda. Ormanların azalması, küresel ısınma karşı karşıya kaldığımız bir gerçek. Onuncu gündem kalkınma . 11 gündem ve son madde yolsuzlukla mücadele hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yolsuzluk maalesef gerçek. Hükümetler iş dünyası beraberce yolsuzlukla mücadele konusunda daha fazla ne yapmalı bu da önemli bir gündem maddesi” şeklinde konuştu.

Babacan, Türkiye’nin dönem başkanlığı boyunca 3 önemli konuya vurgu yapacaklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Birincisi kapsayıcılık, bir başka önemli vurgu uygulamalar. Yazıp çizmek kolay, haydi hep beraber bunları uygulayalım. Üçüncü vurgu ise KOBİ’ler. Bizim dönem başkanlığımızda vurgulayacağım en önemli konulardan biri KOBİ’ler olacak. Çünkü ekonominin dinamosu KOBİ’ler.”

Dünyada gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızları geçtiğimiz yıllara göre daha da azalacağını belirten Başbakan Yardımcısı Babacan, “Geçmiş on yıl performansını gelecek 10 yılda görmeyeceğiz. Ancak bir sıkıntılı tablo görmüyoruz. Asya krizine göre gelişmek olan ülkeler borç stokunu aşağıya çekmiş durumda. Gelişmiş dünyada ise işler zor görüyor. Avrupa demografi başta olmak üzere sosyal güvenlikten tutun iş gücü piyasasına kadar önemli sorunları var, deflasyon riski var. Enflasyondaki düşüş devam ediyor. ABD’ye bakacak olursak oradaki toparlanma daha fazla. Gerçekten önemli bir noktadayız dünya ekonomisiyle alakalı. Her ülke kendisiyle alakalı yapacaklarından gecikmemeli. Her ülke reformlara ağırlık vermeli” dedi.

Ali Babacan, Türkiye’nin ekonomi performansını da değerlendirdi. Son 12 yıllık dönemin Türkiye için son derece parlak dönem olduğunu kaydeden Babacan, “2002’nin Türkiye’si ile bugünün Türkiye’si bambaşka bir fotoğraf sergiliyor. Demokrasi, özgürlük ve temel haklar konusunda önemli bir mesafe kat ettik. Ancak ideal noktaya henüz gelmedik. 12 yıl büyük bir değişim yaşadık. 2023 hedeflerimize ulaşmak için daha çaba göstermeliyiz. Biz bütün kriz dönemi boyuncu her yıl orta vadeli programlar açıkladık. Son aylarda çok daha farklı sadece yapısal reformlara dönük bir eylem planı gerçekleştiriyoruz. Bu yıl öncelikli dönüşüm planlarının eylem planını açıklıyoruz. 1250 eylemle başladık. Bu sayı 1350 ‘ye çıktı. 417 eylemi sayın başbakanımız açıkladı. İki ayrı grupta geri kalan eylem planı bu ay açıklanacak. Yapacaklarımızla ilgili taahhütte bulunuyoruz. Pek çok ülkede cesaret edilemeyen bir şey. Siyasetti kimse kendini bağlamak istemez. Buna rağmen ısrarla ve inatla kendimizi bağlayacağız hesap verebilir şekilde bunları gerçekleştireceğiz. Bunları yaparsak 2023 hedeflerine ulaşırız” şeklinde konuştu.

Bu yıl bütçe açığının 1,4 olacağını belirten Babacan, “Borcumuzun milli gelire oranı yüzde 33’e düşüyor bu yılsonunda. Bu yıl bütçe açığımız yüzde 1,4 olacak. 2015 bütçesinin, bütçe açığı ile ilgili neredeyse denk bütçeye doğru gidiyoruz. Kamu borç diye problemimiz kalmadı. Gündemden çıktı. Tek haneli enflasyon var. Bunu daha da düşük tek haneye indirmek çabası devam edecek, inşallah daha düşük tek haneli enflasyona ulaşacağız. Yapısal reformlar başarının sırrı. Kısa vadeli planları bırakıp memleket için ne yapmak gerekiyorsa onu yapmak gerekiyor. Verimlilik önemli bir konu. Üretimde verimli değiliz verimliliğimiz arttırmalıyız. İthalat olana bağımlılık azalması gerekir. Gelirlerimiz giderlerimiz rasyonel olsun kaliteli olsun. Kayıt dışının çözümü iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi en önemli konularımız arasında” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a konuşmasının ardından TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi bir plaket takdim etti.